Марфи и Сатлер завршавају мандате у БиХ

ГС
Марфи и Сатлер завршавају мандате у БиХ

САРАЈЕВО- Мандати амбасадора САД Мајкла Марфија и шефа Делегације ЕУ Јохана Сатлера у Босни и Херцеговини ближе се крају, Марфија би требало да замијени амерички дипломата Даглас Џонс, а Сатлера, који одлази 31. августа, 1. септембра ће замијенити италијански дипломата Луиђи Сорека.

Марфијевог потенцијалог насљедника у БиХ предложио је амерички председник Џозеф Бајден, а његово именовање тек треба да буде потврђено у америчком Сенату.

Марфи је у БиХ дошао почетком 2022. године, а Сатлер на функцији шефа Мисије ЕУ провео пет година.

Вијеће ЕУ одлучило је прошле године да Сатлеру продужи мандат за још годину, с обзиром на то да се БиХ налазила у осјетљивој политичкој ситуацији те да се почело активно радити на реформама које су обавезне на нашем путу ка ЕУ, подсјећа портал сарајевског Аваза.

Највјероватнији Марфијев насљедник на функцији амбасадора у БиХ Даглас Џонс је каријерни члан Више службе за спољне послове с чином министра савјетника. Према наводима Беле куће, тренутно обавља функцију замјеника помоћника државног секретара у Бироу за европска и евроазијска питања при Стејт департменту. Надгледа европску безбједност, укључујући Организацију Сјеверноатлантског пакта (НАТО), Организацију за европску сигурност и сарадњу и Сјеверну Европу, укључујући Уједињено Краљевство, Ирску и нордијске и балтичке земље, као и сигурност Арктика.

Недавно је Џонс служио као привремени отправник послова и заменик шефа америчке мисије при НАТО-у. Био је замјеник шефа мисије у америчким амбасадама у Загребу и Подгорици. Такође, био је директор Уреда за очување мира, санкција и борбе против тероризма у Бироу за послове међународних организација, директора за НАТО и западну Европу у Већу за националну безбједност и као члан америчке делегације при Уједињеним нацијама у Њујорку.

Дипломирао је на Бовдоин колеџу, а магистрирао међународне односе на Универзитету Принстон. 

Сатлеров насљедник Луиђи Сорека је стручњак за сигурност и миграције и досадашњи амбасадор ЕУ у Албанији.   

Сорека је био на дужности директора за сигурност у ДГ ХОМЕ Европске комисије. Његова мисија доприноси циљу ЕУ да осигура висок ниво сигурности за европске грађане. Он и његов тим задужени су за имплементацију Европске агенде за сигурност, за дефинисање и развој активности од најбоље праксе до законодавства, у борби против тероризма, организираног криминала, корупције, трговине дрогом, сајбер криминала и других тешких злочина, промовише сарадњу у спровођењу закона у европском нивоу, путем Европола и ЦЕПОЛ-а.

Од 2006. до 2013. координира покретање и имплементацију Дијалога о либерализацији визног режима са земљама западног Балкана, укључујући Албанију, Источно партнерство и Руску Федерацију. Координирао је покретање механизма поствизне либерализације ради праћења потенцијалне злоупотребе слободе кретања и права на азил грађана тих земаља у шенгенски простор, пише Аваз.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана