Мањи рачуни награда и за предузећа

Вељко Зељковић
Мањи рачуни награда и за предузећа

БАЊАЛУКА - Надлежни из “Електропривреде Републике Српске” (ЕРС) требало би да размисле о увођењу стимулативних мјера штедње електричне енергије не само за домаћинства, већ и за јавна и приватна предузећа, јер би то имало многе позитивне бенефите, за све стране.

Сматрају ово саговорници “Гласа Српске”, наводећи да би на тај начин ЕРС дошао до додатних, злата вриједних вишкова електричне енергије, које би онда могао продавати на свјетским берзама, на којима је цијена овог енергента и за десет пута већа од оне на домаћем тржишту.

На тај начин ЕРС би могао доћи до значајног новца, који би онда могао усмјерити у градњу нових производних објеката, што би Српској обезбиједило енергетску стабилност, али и изузетно повољну цијену струје, како за домаћинства, која је тренутно 22 евра по једном мегават-сату, а за привреду 52,5 евра. Поред тога, како истичу, то би у знатној мјери олакшало пословање привредних субјеката, смањило улазне трошкове и цијену коначних производа, што би се на крају могло одразити и на сузбијање инфлације и повећање платежне моћи продуктивности предузећа. 

ЕРС је крајем прошле седмице саопштио да ће свим домаћинствима која од октобра, па у наредних шест мјесеци остваре уштеде у потрошњи струје, у односу на исти период прошле године, рачуни бити смањени од 30 до чак 100, у зависности од тога колико процената су оне износиле. Уколико су оне биле од пет до 20 одсто на мјесечном нивоу, рачуни за струју ће бити мањи за 30 одсто, а у случају да су веће од 20 одсто - “нулирани”.

Према ријечима предсједника Привредне коморе Пере Ћорића, Република Српска је, на сву срећу, у прилици да води  стимулативну енергетску политику, за разлику од већине европских земаља које све више прибјегавају рестриктивној.

- Штедња је сигурно један од начина за очување енергетске стабилности читавог система. Приједлог ЕРС-а, када говоримо о домаћинствима, има чисту економску логику. Треба искористити ову ситуацију када је цијена на европском тржишту толико висока, јер је она на домаћем тржишту много нижа. Тај новац би се онда могао уложити у модернизацију постојећих, али и градњу нових енергетских објеката. Мислим да би надлежни у овом јавном предузећу требало да размисле да сличне стимулативне мјере уведу и за привредне субјекте. Наши привредници већ доста воде рачуна о потрошњи струје, али је сигурно да би нека нова мјера, за оне које штеде струју, била добра за све - каже за “Глас Српске” Ћорић.

Слично мишљење дијели и директор Уније удружења послодаваца Српске Саша Аћић, уз опаску да је ипак прерано правити компарацију мјера која се уводе за домаћинства и евентуалних за привреду. 

- Привреда има нешто другачији тарифни систем од домаћинстава. И ово што тренутно ЕРС ради примјењиво је само дијелом код наших предузећа. У сваком случају очекујем да ускоро сједнемо са представницима “Електропривреде” како бисмо разговарали о цијенама струје и генерално о процесу “озелењавања” електричне енергије код нас. Привредни субјекти у Српској требало би да више уграђују и користе соларне панеле. И у том сегменту од ЕРС-а, али и власти очекујемо да пруже значајну подршку и новчане стимулансе, како би предузећа дошла у прилику да сама произведе највећи дио неопходне енергије за производни процес - поручио је Аћић.

Потенцијали

“Електропривреда Српске” годишње у просјеку производи око 7.300 гигават-сати електричне енергије, али ова производња би могла да буде много већа, јер је хидроенергетски потенцијал водотокова искоришћен свега око 30 одсто. Стручњаци истичу да ово јавно предузеће има прилику да искористи ову кризу и дође до неопходних новчаних средстава за градњу нових капиталних енергетских објеката, што постаје један од императива.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана