Мандић: Понуда Додика братска

Срна
Мандић: Понуда Додика братска

ПОДГОРИЦА - Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић изјавио је данас да је понуда предсједника Републике Српске Милорада Додика о споразуму о специјалним паралелним везама „братска и у интересу обје државе“.

Након састанка у згради Скупштине Црне Горе са Додиком, он је рекао да ће отворити дијалог са представницима власти и опозицијом о споразуму о специјалним везама, који је данас представљен, у складу са Дејтоном.

-Када је 1995. године завршен рат и потписан споразум, постојала је Савезна Република Југославија (СРЈ). Насљедница СРЈ је била Србија, али је и Црна Гора имала подједнаке обавезе. Ова понуда Црној Гори је стигла са закашњењем. Бивша власт је ово одбила - рекао је Мандић.

Истакао је да се годинама путовало лошим путем од Шћепан Поља до Фоче, а сада Република Српска жели да изгради тај пут, што ће бити реализовано врло брзо како би могли сви они који су кренули према Фочи, Сарајеву или Бањалуци да имају пристојну саобраћајну дионицу каква до сада није постојала.

-То није завршено ни у вријеме претходне власти, ни у вријеме Титове Југославије, а знамо колико је људима важно да путују тим путем. Захвалан сам господину Додику због те одлуке, јер то неће мало коштати Републику Српску, а највише користи од тога ће имати грађани Црне Горе - рекао је Мандић.

Он је нагласио и да је пројекат "Бук Бијела", у једној или другој варијанти, итекако важан за сваког грађанина Црне Горе, а тема око Билећког језера и вода које су у сливу који припада Црној Гори и њихово кориштење кроз изградњу једне нове електране која би била везана за Боку Которску, су тек потенцијали који ће сваком грађанину Црне Горе да донесу корист.

-Желимо да радимо на корист грађана Републике Српске, БиХ и Црне Горе, да промовишемо идеју помирења стабилности, мира и сарадње са нашим комшијама - рекао је Мандић и додао да је отворен и за разговоре са званичницима из Федерације БиХ, које ће примити са задовољством, ако то затраже.

Истакао је да Република Српска жели да гради односе са Црном Гором, која опет жели да има добре односе са Српском.

-То није на штету ниједног грађанина. Ова три пројекта - пут према Фочи, хидроелектрана „Бук Бијела“ и коришћење вода Билећког језера, донијеће важан искорак буџету и свим грађанима Црне Горе. Тако ћемо и са Албанијом да причамо о коришћењу вода Бојане, Скадарског језера, са Србијом о Лиму, што су пројекти који значе будућност - рекао је Мандић.

Он је нагласио да му је велика част да прими Додика.

-Осим што сам предсједник Скупштине, ја сам предсједник Нове српске демократије (НСД). НСД и СНСД су сестринске странке. То су прије свега српске странке - српски народ у Републици Српској подржава њих, а црногорски нас - рекао је Мандић на конференцији за новинаре након састанка.

Мандић је рекао да ко поштује Дејтон, поштује и Републику Српску.

-Ми уважавамо Републику Српску, јер уважавамо БиХ. То је одлука великих сила, то је оно што је донио Дејтон. Црна Гора поштује БиХ, Црна Гора поштује Републику Српску која је са ФБиХ створила БиХ. Зато сам данас те поруке мира и подршке пренио Додику - додао је Мандић.

Мандић је рекао да данашња посјета ДОдика нема никакве везе са обиљежавањем годишњице злочина у Штрпцима и да нису знали да се поклапа, истакавши да сваки злочин осуђује, а посебно у Штрпцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана