Мандић: Неправду треба снажно освијетлити јер је то поука за будућност

Срна
Мандић: Неправду треба снажно освијетлити јер је то поука за будућност

ПОДГОРИЦА - Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић рекао је да је сјајна идеја о изградњи меморијалног комплекса у Доњој Градини коју су представили предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик те истакао да би се тако бар донекле исправила неправда према жртвама.

-Наша млада генерација би боље сазнала о чему се ради и како нам је било тешко и како сваку неправду, не само нашу, већ и ону која је погодила друге народе, треба снажно освијетлити, јер је то поука за будућност - рекао је Мандић.

Мандић који је данас у Доњој Градини присуствовао обиљежавању Дана сјећања на жртве геноцида у концентрационом логору Јасеновац, да су стотине хиљада новомученика биле жртве тог лудог времена у којем је покушано да се затре српско име у Независној Држави Хрватској и да је то оставило језиве посљедице.

Он је истакао да је битно обиљежавати овакве годишњице не само на подручју Јасеновца, него и на читавом простору гдје живе Срби и сматра да је

Мандић је истакао да је важно истицати ту чињеницу у култури сјећања јер је она дуго времена била заборављена.

-Оно што је мени из Црне Горе посебно важно је да су готово посљедње жртве у овом логору били људи из Црне Горе, њих око 150, који су као антикомунисти кренули на пут према западним савезницима и пролазећи кроз НДХ били заробљени, а потом ликвидирани овдје у Градини. Последње што се зна о њима је да су утоварени на скелу, а сви сада видимо куда је ишла та скела и гдје су завршавали људи који су пребацивани скелом на другу страну Саве - рекао је Мандић.

Мандић, који је комеморацији присуствовао на позив предсједника Републике Српске, рекао је да му није први пут да буде присутан у Доњој Градини поводом тог страшног догађаја.

У Спомен-подручју Доња Градина данас је одржана централна манифестација Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана