Мандати ширег руководства Института за нестала лица БиХ коначно на дневном реду: Промјене крећу из Надзорног одбора

Ведрана Кулага Симић
Мандати ширег руководства Института за нестала лица БиХ коначно на дневном реду: Промјене крећу из Надзорног одбора

САРАЈЕВО - У Министарству за људска права и избјеглице БиХ коначно су почели разговори о именовању нових чланова Института за нестала лица БиХ, с обзиром на то да су некима мандати истекли прије десетак година, а промјена би могло бити и на другим позицијама, сазнаје “Глас Српске”.

Савјет министара је, уз сагласност Међународне комисије за нестале, као другог суоснивача Института, 2016. године формирао Привремени управни одбор што, према многим оцјенама, није пракса због чега постоји ризик у погледу одлука које произлазе из рада тог тијела и успореног реаговања на битна питања. Ситуацију, посебно с правне стране, додатно компликује то да је члановима Надзорног одбора Института мандат истекао крајем 2010. У посљедњем ревизорском извјештају за 2019. је подвучено да је Колегијум директора упутио ургенцију према Савјету министара БиХ и Међународној комисији за нестала лица (ИЦПМ) у вези са тим. Након тога је Институт у августу 2019. обавијештен да је Министарство за људска права и избјеглице задужено да хитно покрене процедуру избора чланова Надзорног одбора.    

Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица Никола Перишић потврдио је за “Глас” да су покренуте одређене активности како би се ријешило питање мандата у Надзорном одбору, посебно јер је члан из реда српског народа преминуо почетком године. Поновио је да су мандати чланова Надзорног одбора почели готово са почетком рада Института, још 2008. године, а никада нису поново бирани.

- Према Статуту и Пословнику о раду Надзорног одбора Института не могу сада да раде пуноправно раде јер одлуке доносе консензусом које се тичу надзора над радом Управног одбора и Колегијума директора. Упутили смо суоснивачима, односно Савјету министара и ICMP-у допис о новонасталој ситуацији и тражили од њих да рјешавају то питање. Имам информацију да се у Министарству ради на томе и да ће услиједити попуњавање позиције из реда српског народа, а затим би требало да услиједи и расписивање конкурса - истакао је Перишић.

Конститутивна сједница новог сазива Савјетодавног одбора Института, у којем је шест чланова у име удружења породица несталих из три народа, је одржана крајем марта.  

Република Српска још потражује око 1.600 несталих бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Српској још налазе посмртни остаци око 600 ексхумираних неидентификованих лица. Из Српске годинама упозоравају да је процес тражења несталих Срба у застоју након формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године, те да би тражење несталих до сада било готово завршено да је процес остао у надлежности ентитетских комисија. Уз то, од краја прошле године представници породица несталих из Српске захтијевају да члан Колегијума директора Амор Машовић оде у пензију јер је напунио 65 година, али му мандат, како је утврдила инспекција, истиче средином септембра. О овим питању, према незваничним подацима, још су у току одређене процедуре.

Реорганизација

Посљедњи покушај реорганизације Института за нестала лица заустављен је прије неколико година непосредно пред постизања договора који је, како тврде из Српске, био извјестан, али је прво изигран од стране представника из ФБиХ, а потом и са нивоа БиХ. Најважнија је, како су истицали чланови радне групе из РС, ентитетска заступљеност, односно да чланови Управног одбора Института и Колегијума директора буду бирани из РС и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана