Мандате јуре за страначке колеге

Ведрана Кулага Симић
Мандате јуре за страначке колеге

БАЊАЛУКА - Предизборна кампања у Републици Српској полако улази у друго полувријеме, а док кандидати од Новог Града до Требиња, међу којима су и локални функционери, увјеравају да управо они заслужују мјесто у републичком парламенту, све указује на то да ће начелници и градоначелници који су у “лову на гласове”, ако га и освоје, мандат уступити својим партијским колегама.

На кандидатским листама парламентарних политичких партија за Народну скупштину је велики број народних посланика из још актуелног сазива који су добили повјерење страначких врхова да покушају да обнове мандат, а уз њих, знатан проценат на листама имају и градоначелници, начелници те локални одборници.

Из листа које је овјерила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ видљиви су примјери да су челна мјеста припадала актуелним локалним челницима. Они ће, под условом да 2. октобра освоје довољно гласова за улазак у НСРС, морати да бирају - да ли остају у фотељи на локалном нивоу или ће је се одрећи зарад оне у републичком парламенту.

Међутим, искуства из ранијих циклуса упућују да ће градоначелници и начелници остати на садашњим позицијама, али ће, како кажу појединци са којима смо ступили у контакт, одлука зависити од доста фактора.

За гласове суграђана боре се на овогодишњим изборима, између осталих, градоначелници Бањалуке Драшко Станивуковић (ПДП), Бијељине Љубиша Петровић (СДС), Лакташа Мирослав Бојић (СНСД), те први људи Зворника Зоран Стевановић (СНСД) и Источног Сарајева Љубиша Ћосић (СНСД). Осим њих, функцију посланика мјеркају и челници општина.

То су начелник Новог Града Мирослав Дрљача (СНСД), Костајнице Никола Јањетовић (СНСД), Прњавора Дарко Томаш (СНСД), Шипова Милан Ковач (СНСД) као и Вукосавља Борислав Ракић (СНСД) те Источне Илиџе Маринко Божовић (СДС).

Бојић за “Глас Српске” истиче да се тренутно ради пуном паром и да су сви усмјерени ка остваривању што бољег изборног резултата.

- О томе ћемо послије изборног дана. Постоје хијерархије и процедуре, тако да у овом моменту не могу ништа више рећи - каже Бојић.

На констатацију да, ипак, челни људи локалних заједница имају задатак да на своје име повуку што више гласова, а на крају остају на мјестима са којих су кренули у кампању иако су “прошли” у Народну скупштину, Бојић каже да је све могуће.

- Вјероватно је већа вјероватноћа да ћу остати на челу Градске управе, али ипак не бих да прејудицирам. Сигурно ће бити разговора са руководством странке, након чега ће услиједити и одлука. Нисам једини градоначелник на листи. Ту су и градоначелници Бањалуке, Бијељине и других мјеста. У овом моменту вјерујем да и они размишљају слично као и ја - закључио је.

Божовић, с друге стране, има другачији став, могло би се рећи и занимљиву комбинацију ако освоји мандат у републичком парламенту.

- Политичку каријеру у Народној скупштини РС вежем за пролазак Јелене Тривић у изборној трци за предсједника Републике. Потпуно сам сигуран да ће бити нова предсједница, тако да ћу и ја поново у посланичке клупе, а моји суграђани ће бирати новог начелника - рекао је Божовић који ће, ако и оствари мандат, а Тривићева не, остати у фотељи начелника Источне Илиџе. 

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је за “Глас” да ће о одласку у скупштинске клупе након 2. октобра или останку на мјесту градоначелника одлучивати партија.

- Сјешћемо, размијенити мишљења и видјети шта је најбоље. Имамо већ изграђеног кандидата да може да ме замијени на позицији градоначелника, тако да није искључено ни то да идем у Народну скупштину - рекао је Стевановић.

Аналитичари у готово сваком изборном циклусу упозоравају да није добро што су на листама и особе за које се унапријед зна да, ако и освоје мандат, неће га преузети. То је, према њиховим ставовима, превара јер бирачи директно на изборима гласају за кандидате које желе да виде у парламенту РС.

На то је пред кампању упозорио социолог и политички аналитичар Драго Вуковић рекавши да су одборници и градоначелници ту јер руководство странака процјењује да би повукли више гласова.

- Није спорно да се кандидују за републичке позиције, али је проблем што 99 одсто њих неће, ако успију да освоје мандат, напустити начелничка ни градоначелничка мјеста. То је лоша ствар. Политички продуктивно би било да изабрани, ако прођу за посланике, буду посланици, а да њих наслиједе други на локалним позицијама - закључио је Вуковић.

Позиције

Бирачи у девет изборних јединица, колико их има у Српској, бираће укупно 83 посланика који би у идућем четворогодишњем мандату требало да кроје републичку политику. Подаци указују да чак 31 партија и коалиција жели да има своје представнике у будућем сазиву законодавне власти у Српској.

На свим тим листама налази се 1.439 кандидата који траже шансу за улазак у НСРС, а то значи да за једну позицију у просјеку има 17 кандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана