Малверзације Бегана Мухића истражује СИПА: Конзул кирију од државног стана стављао у свој џеп?

Маријана Миљић Бјеловук
Малверзације Бегана Мухића истражује СИПА: Конзул кирију од државног стана стављао у свој џеп?

ШТУТГАРТ/САРАЈЕВО - Бивши генерални конзул БиХ у Штутгарту Беган Мухић, док је обављао ту функцију, више времена проводио је у Живиницама него у том њемачком граду, а његов нерад истражује Агенција за истраге и заштиту (СИПА). Поред тога, Мухић, који је кадар СДА, службени аутомобил користио је у приватне сврхе, а стан у власништву ДКП-а је издавао и присвајао новац од кирије, сазнаје "Глас Српске".

Наиме, из документа који је у посједу "Гласа" види се да је СИПА, по наредби Тужилаштва БиХ, затражила од Министарства иностраних послова (МИП) да им достави све сагласности које су дали Мухићу за напуштање Њемачке у периоду обављања мандата генералног конзула, односно од јануара 2019. до 31. марта прошле године.

- Мухић је напуштао Њемачку сваких 15 дана. Пола мандата провео је у Живиницама. Одлазио је и у радне дане из Штутгарта са посла без сагласности МИП-а. С друге стране, исплаћивана му је плата као да је био на послу, а био је стотинама километара далеко од радног мјеста. Сви запослени у Конзулату у Штутгарту то могу потврдити - казао је "Гласу" извор МИП-а.

Поред тога, исти саговорник наводи да је Мухић мимо закона користио службени аутомобил у приватне сврхе.

- Чак су многи виђали њега, али и његове синове по Тузли и Живиницама како возе аутомобил који је у власништву Конзулата - казао је извор "Гласа".

Наиме, према уговору о лизингу "ауди" Конзулата годишње би требало да пређе 20.000 километара, а Мухић је, како сазнајемо, тај број и више него дупло пробио па је "ауди" за годину прелазио и до 48.000 километара.

Поред тога, исти аутомобил имао је више кварова усљед саобраћајки, о којима извјештај није направљен и прослијеђен МИП-у. Такође, аутомобил није вожен на поправке након свих саобраћајки и кварова.

- Тиме је направљена озбиљна штета буџету БиХ, за коју тренутно нико не одговара - казао је саговорник из МИП-а.

Наводи и да је Мухићу и те како била наклоњена бивша министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић, због чега му се жмурило на све грешке и малверзације које је правио у Конзулату у Штутгарту.

- За четири године мандата није имао ревизију нити му је долазила инспекција из МИП-а да контролише његов рад, а очигледно је требало - наводи саговорник "Гласа" из Сарајева.

Поред нерада, али и коришћења службеног аутомобила у приватне сврхе, саговорник "Гласа" наводи да је Мухић гарсоњеру, односно стан који је власништво МИП-а у Штутгарту, односно БиХ и Конзулата, једно вријеме издавао и лично узимао новац од кирије.

- Све је то откривено када је у тај стан у Штутгарту на рад послат возач из Сарајева. Све се покушава заташкати јер је Мухић био један од миљеника бивше министарке Турковић - закључио је саговорник из МИП-а.

Покушали смо јуче у више наврата ступити у контакт са Мухићем, који је тренутно начелник општине Живинице, али се на број телефона који је наведен као контакт за начелника на сајту општине нико није јављао на позиве.

И Халиловић на мети полиције

"Глас" је недавно писао и да СИПА истражује како је потрошен новац који су њемачке власти дале Савезу бошњачких допунских школа у Штутгарту, на чијем је челу бивши генерални конзул Харис Халиловић. Новац је поменутом савезу дозначаван у периоду од 2019. године, односно за вријеме док је на челу конзулата у Штутгарту био Беган Мухић.

- Стигао нам је допис СИПА у којем траже на увид одређена документа у вези са суфинансирањем допунске наставе на матерњем језику за дјецу исељеника из БиХ на подручју њемачке покрајине Баден-Виртемберг. Сва документа ће им бити достављена у најкраћем могућем року - казала је раније "Гласу" генерални конзул у Штутгарту Вера Сајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана