Малим и средњим предузећима нови пакет подстицаја

Анита Јанковић Речевић
Малим и средњим предузећима нови пакет подстицаја

БАЊАЛУКА - Мала и средња предузећа у Републици Српској за очување старих и умјетничких заната те домаће радиности ове јесени могу да рачунају на субвенције тешке до 5.000 КМ, док ће пројекти организације сајмова и конференција бити подржани са максимално 30.000 марака.

Министарство привреде и предузетништва РС јуче је објавило јавни позив за додјелу подстицаја за мала и средња предузећа у којем је наведено да нови или пројекти у реализацији који за предмет имају очување старих и умјетничких заната и домаће радиности суфинансирају са 100 одсто од највише вриједности оправданих улагања која могу бити у износу од 1.000 до 5.000 марака.  

Развојне агенције, установе, организације и удружења који су основани с циљем заступања и подршке привредницима за организовање сајмова и конференција на којима ће се окупљати и представљати мала и средња предузећа могу остварити подстицаје у висини од 80 одсто оправданих улагања, односно од 7.000 до 30.000 КМ.

Право на додјелу подстицаја имају привредни субјекти са сједиштем у Републици Српској који су регистровани најкасније у 2023. години и који немају доспјелих, а неизмирених пореских обавеза. 

Услов је и да пројекат којим предузећа конкуришу за подстицајна средства није већ подржан из буџета Српске и локалних заједница, као и да укупан износ подстицаја које је фирма добила од давалаца државне помоћи у текућој и двије претходне године не прелази 390.000 КМ. 

Директор Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Владимир Благојевић каже за “Глас” да су привредници који се баве старим занатима у веома незавидном положају те да им је сваки вид подршке изузетно важан. 

- Бављење старим занатима постало је толико ријетко да је већина њих данас постала својеврсна туристичка атракција и јако је важно да им се обезбиједе подстицаји. Овај вид подршке који је ресорно министарство увело прије неколико година је заиста добра мјера јер директно помаже предузетнике. У данашњим, тешким условима пословања свака помоћ је добродошла - рекао је Благојевић и додао да се мала предузећа у свом раду сусрећу са низом различитих  оптерећења.  

Он је савјетовао предузећима која испуњавају услове да препознају прилику и аплицирају за средства. 

- У претходном периоду предузетници или су били скептични или нису били информисани о овом виду подршке, али како вријеме одмиче, све више субјеката је заинтересовано за подстицаје, а и резултати који су остварени  захваљујући овој врсти помоћи су додатни мотив да се пријаве - истакао је Благојевић. 

Према његовим ријечима, сајмови и конференције који окупљају мале и средње предузетнике у великој мјери доприносе промоцији и бољем позиционирању  предузећа на тржишту, због чега је важно да таквих догађаја буде што више. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана