Мале шансе за драштичну промјену Изборног закона: БиХ далеко од другог круга

Ведрана Кулага Симић
Мале шансе за драштичну промјену Изборног закона: БиХ далеко од другог круга

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Промјена изборних правила један је од кључних задатака који су пред домаћим политичарима и у овом мандату власти, а саговорници "Гласа" сматрају да и у БиХ може бити отворена прича о другом кругу гласања за кључне функције, али да има далеко крупнијих питања на која је хитно потребно ставити тачку.

Из СДС-а је јуче саопштено да ће се залагати за измјене Изборног закона БиХ, јер је "прилагођен онима који су склони крађи", а из те странке нуде рјешење у којем виде излаз из актуелних проблема на овом пољу.

- Треба увести двокружни изборни систем за инокосне функције, повисити цензус са три на пет одсто да се елиминишу партије које се користе само да би трговале са бирачким одборима. Изборни закон је потребно мијењати од начина кандидовања, до начина попуне бирачких мјеста и посматрача, па до контроле процеса избора, као што су оптички читачи и видео-надзор који омогућава заштиту и приватност сваког бирача - поручио је предсједник СДС-а Милан Миличевић наводећи да важећи Изборни закон БиХ омогућава крађе и изборне манипулације.

Опозиција у Републици Српској, наиме, нарочито након избора у Црној Гори и убједљивог пораза Мила Ђукановића од Јакова Милатовића у другом кругу гласања за предсједника, истиче да би и у БиХ требало да буде уведен још један круг у којем кандидат, да би побиједио, мора обезбиједити већину гласова бирача који се појаве на биралиштима.

О другом кругу причало се и раније, пред опште изборе 2022. године, када је у трци за предсједника и потпредсједника Српске било готово 20 кандидата, а када су многи упозоравали да међу њима има добар дио оних који пријавом желе да тргују мјестима резервисаним за чланове бирачких одбора.

Осим тога, евидентиран је и покушај да измјене Изборног закона БиХ, с овом идејом, буду усвојене у Парламенту БиХ на приједлог Дамира Арнаута (Наша странка) који је износио податке да је мало који од чланова Предсједништва БиХ освајао 50 одсто гласова бирачког тијела те да се предсједници Србије, Хрватске и Црне Горе бирају у другом кругу ако ниједан кандидат у првом не добије натполовичну већину.

Предсједник Форума грађана Тузла и члан Стратешког одбора "Коалиције под лупом" Вехид Шехић каже за "Глас Српске" да се о двокружном систему може причати, али да је најбитније да, ако остане садашњи начин гласања, без обзира на то какав систем био на снази, буду уведене модерне технологије јер је изборни процес дубоко контаминиран.

- Велико је неповјерење грађана и у процес и резултате, због чега је потребно хитно увести биометријску идентификацију бирача и скенере за гласачке листиће. Ако се у том сегменту ништа не уради, све мање грађана ће бити на изборима - рекао је Шехић који је био члан Централне изборне комисије БиХ.

Подсјећа и да је годинама обавеза БиХ да спроведе одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру, а што захтијева и дјелимичну промјену Устава БиХ.

- Велики је посао пред домаћим надлежнима, а још немамо ни интерресорну радну групу за измјену изборног законодавства. Када буде формирана, сви заинтересовани имају могућност да предлажу идеје - истакао је Шехић који наглашава да све измјене морају бити искључиво у интересу грађана бирача у БиХ, а не испуњавања жеља овог или оног политичког субјекта.

Делегат у Клубу Срба у Дому народа у Парламенту БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ (СНСД) каже да СДС пласира ову идеју да би скренуо пажњу на себе, а за "Глас" је додала и да јој тренутно изгледа као неспроводљива.

Изборни праг

Вехид Шехић сматра да је потребно подићи изборни праг на пет одсто јер у БиХ постоји велики број политичких субјеката који учествују на изборима, а један од разлога је тај што је политика најуносније занимање.

- Људи покушавају да кроз политику остваре своје амбиције и материјалне интересе - истакао је Шехић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана