Малагурски: Бошњаци и Албанци траже забрану филма о Српској у иностранству

Srna
Малагурски: Бошњаци и Албанци траже забрану филма о Српској у иностранству

БЕОГРАД - Редитељ филма "Република Српска: Борба за слободу" Борис Малагурски рекао је да удружења Бошњака и Албанаца у иностранству воде хајку против њега и дукометражног документарца о настанку Српске, с циљем да издејствују забрану планираног приказивања филма у Аустрији, Њемачкој и Швајцарској.

Малагурски је открио да данима добија пријетње од чланова поменутих удружења, који застрашују и људе у биоскопима у којима филм треба да буде приказан, те да на свим нивоима лобирају за забрану филма, ширећи мржњу и лажи о дјелу које нису ни погледали.

"У једном граду у иностранству су забранили да се филм прикаже, али је захваљујући реакцији нашег народа та забрана поништена. Страшно је што немамо реакцију институција у западним државама, а у неким швајцарским градовима власти се сврставају уз оне који прете забранама", рекао је Малагурски за Телевизију "Хепи".

Он је навео да удружења Бошњака и Албанаца објављују најгнусније лажи о њему и филму, додајући да је кампању покренуо такозвани бошњачки институт за истраживање геноцида у Канади.

Редитељ је навео да је тај институт позвао све Бошњаке у свијету да се удруже и пишу биоскопима, владама, локалним заједницама и полицији, захтијевајући да филм буде забрањен, уз образложење да је Република Српска "геноцидна творевина" и да је као ентитет осуђена за геноцид, што, каже Малагурски, није тачно.

"Из појединих биоскопа смо добили те мејлове, из којих је јасно да се шири невиђена мржња против нечега што ти који пишу такве ствари нису ни видели, што довољно говори о њиховом менталном склопу", оцијенио је Малагурски.

Он вјерује да ће, упркос тешкоћама и невјероватним ситуацијама у којима се налазе организатори, турнеја бити одржана, јер ће се Срби у свијету ујединити и изборити за право да се прикаже истина.

Филм "Република Српска: борба за слободу" свјетску премијеру имао је недавно у Бањалуци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана