Махмуљину за вратом међународна потјерница

 Маријана Миљић Бјеловук
Махмуљину за вратом међународна потјерница

БАЊАЛУКА - Некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, осуђеном за ратне злочине над Србима на Возући и Озрену, сутра (сриједа) истиче рок у којем би требало да се јави Суду БиХ због одласка на издржавање казне затвора, а уколико то не уради за њим би могла бити расписана и међународна потјерница.

Суд БиХ је 7. новембра на кућну адресу Махмуљина, али и његовом адвокату, доставио позив у којем је наведено да је он дужан да дође у ту правосудну институцију 23. новембра како би преузео упутни акт за ступање на издржавање казне затвора.  

- Суд БиХ до данас није запримио никакав допис поводом преузимања упутног акта насловљеног на Махмуљина.

Ако се не појави у сриједу предузећемо све законом прописане радње како би осуђени Махмуљин ступио на издржавање казне затвора - казали су “Гласу Српске” у Суду БиХ, али нису прецизирали које ће то радње предузети.

Правни стручњаци појашњавају да, ако се Махмуљин не јави у сриједу на издржавање казне, суд је обавезан расписати за њим прво потражницу.

- У том случају полиција иде на његову кућну адресу и провјерава да ли је он тамо и гдје је уопште, зашто се није одазвао на достављени позив. Након што суд добије извјештај, а сразмјерно оном што је наведено у њему, расписују потјерницу, а затим и међународну потјерницу коју доставља Интерполу - рекао је “Гласу” адвокат Миодраг Стојановић и додао да би на основу међународне потјернице Махмуљин гдје год буде пронађен требало да буде предат правосуђу БиХ због упућивања на издржавање казне.

У Завичајном удружењу Завидовићана сматрају да се Махмуљин сутра неће појавити у Суду БиХ те да самим тим неће бити упућен на издржавање казне затвора.

- Да су у суду хтјели да преузму законом предвиђене мјере Махмуљин не би могао ни напустити БиХ. Њему су требали одузети пасош, али очигледно нису, па је он завршио у Турској. Нас у случају Махмуљина ништа не изненађује и он се сутра неће појавити и завршити у затвору. Да све у овом случају није жалосно и прежалосно било би смијешно - рекао је “Гласу” предсједник Завичајног удружења Завидовића, Зоран Благојевић и подвукао да су породице српских жртава изгубиле сваку наду у правду и правичност.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.

Вјештачење

Суд БиХ донио је 18. августа наредбу о вјештачењу медицинске документације Сакиба Махмуљина, којом је од вјештака тражен налаз и мишљење да ли се може лијечити у БиХ, као и да ли може путовати. То вјештачење трајало је скоро три мјесеца. Махмуљин је 3. новембра требало да достави документацију која је предмет вјештачења, али из Суда БиХ нису одговорили да ли је то и урадио. Након тога је само поручено да је Махљмуљин обавезан да се јави 23. новембра на издржавање казне затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана