Лутрија Српске: Прњавор одлуком суда мора да нам врати 1,2 милиона КМ

ГС
Лутрија Српске: Прњавор одлуком суда мора да нам врати 1,2 милиона КМ

ПРЊАВОР - Врховни суд Републике Српске пресудио је да Лутрија Републике Српске није дужна да Прњавору исплати 1,2 милиона КМ по основу лото седмице коју је добио становник ове општине прије три године.

То је за "Независне новине" потврдио директор Лутрије Републике Српске Горан Шаула који је истакао да су добили пресуду Врховног суда и вјероватно ће у понедјељак сазвати конференцију за новинаре „да се око тога добију информације из правог извора“.

На питање да ли је "Лутрија РС" исплатила 1,2 милиона КМ Прњавору, Шаула одговара да су они као легалисти поштовали одлуку Окружног суда  и исплатили све Пореској управи РС, те су они, како он сматра, прослиједили даље новац Прњавору.

Окружни суд у Бањалуци донио је лани пресуду према којој је Лутрија РС дужна да општини Прњавор исплати 1,1 милион марака пореза са затезним каматама на извучени лото добитак од 3,18 милиона марака. Лутрија је још 2019. године објавила да је у Прњавору извучен лото добитник који је добио 3,18 милиона марака. Начелник општине Прњавор Дарко Томаш казао је након тога да је утврђено да Лутрија РС порез треба да уплати општини, а Лутрија је искористила законско право и жалила се Министарству финансија РС, које је у априлу прошле године потврдило рјешење инспекције и наложило Лутрији да порез исплати општини. Потом су они покренули управни спор против таквог рјешења Министарства, који је одбијен. На овај начин, рекао је тада је Томаш, Прњавор је доказао да му припада порез од милионског добитка, те затезне камате у износу већем од 144.000 КМ.

Управа Лутрије се правдала тиме да са Државном лутријом Србије има закључен уговор о пословној сарадњи од 2005. године према којем се добитак “седмица” и “седмица плус” исплаћују у сједишту приређивача.

Они нису спорили да је добитник “седмице” извршио уплату на подручју Прњавора, али су нагласили да добитак није исплаћен у РС већ у Србији, од стране Државне лутрије Србије, па су сматрали како нема мјеста ни исплати пореза на добитак.

-Ми сада очекујемо да се тај новац врати, односно он ће морати да се врати. Лутрија Републике Српске је у једном тренутку имала веома тешку обавезу, пошто нам је у моменту када нисмо ни исплатили добитак наложено да исплатимо порез на добитак и то је било јако тешко тако да смо морали дизати кредит како би то испоштовали. Наша жалба је у потпуности уважена и укинута је пресуда Окружног суда - појаснио је Шаула.

Што се тиче Бијељине и Бањалуке које су се жалиле и такође тражиле новац од пореза од добитка, Шаула сматра да се Бањалука нема шта жалити јер се још ништа о том добитку не зна.

-Постоји рок од два мјесеца у којем се добитник мора јавити у дирекцију Лутрије. Када се јави и утврди његов идентитет онда се тачно зна даљњи поступак. Обавеза уплате пореза на добитак настаје тек у моменту исплате добитка играчу. Док се играч не јави у прописаном року ми немамо никакву обавезу ни сазнање шта ћемо са порез на добитак. Жалба Бијељине на добитак је у процедури и то не бих коментарисао, али ова пресуда ће значити за убудуће и јасно је опредјељење да је немогуће тражити двоструко опорезивање. Ако је порез плаћен Србији, не може он истовремено бити исплаћен и у РС пошто постоји међудржавни споразум о избјегавању двоструког опорезивања - појашњава Шаула и додаје да мисли да је пресуда Врховног суда РС коначна и да нема могућности жалбе од стране општине Прњавор. 

- Било којем правнику, који би у случају као што је наш са Лутријом Републике Српске, одлучио против интереса локалне заједнице - предлажем да подере своју диплома - поручио је Томаш.

Рекао је да је вијест да Лутрија Републике Српске није дужна исплатити 1,2 милиона КМ општини  видио у „Независним“.

-Општина Прињавор није добила пресуду. Из тог разлога немам могућности за коментар. Али, могу рећи да је то толико једноставан и прост случај за одлучити, да било којем правнику, који би одлучио против интереса локалне заједнице, предажем да подере своју диплому -  рекао је Томаш.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана