Лукић: Мијешање Бундестага флагрантан примјер кршења суверености БиХ

Срна
Лукић: Мијешање Бундестага флагрантан примјер кршења суверености БиХ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Ммијешање законодавног тијела Њемачке у унутрашње односе у БиХ флагрантан примјер кршења суверености, политичке независност и самосталности једне државе, рекао ј професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић.

”Ако узмемо да веома тешке оцјене које је, прије свега Бундестаг, као доњи дом њемачког Парламента исказао, долазе од људи који су апсолутно неупућени у историју овог поднебља, у садржај Општег оквирног споразума о миру, те његових анекса, прије свега Анекса четири, односно Устава БиХ, онда сви закључци Бундестага постају не само проблематични, већ понегђе и комични и саркастични”, рекао је Лукић.

Он је навео да је НЈемачка у великој мјери кумовала, навијала и довела до нестанка бивше Југославије о чему, како каже, постоје историјски документи, забиљежени искази и разговори предсједника Француске Франсоа Митерана и предсједника Владе НЈемачке Хелмута Кола.

Према његовим ријечима, онда би и ово мијешање у унутрашње ствари БиХ водило истом путу.

Лукић је нагласио да би Бундестагу било паметније да се бави проблемима НЈемачке, енергетском кризом, ратом у Украјини у мјери у којој треба да се бави, него да се бави БиХ, њеним актерима и њеним унутрашњим политичким догађајима.

“Мислим да је то пут који ни једна нормална држава у овом времену не смије и не треба да слиједи”, поручио је професор правних наука.

Бундестаг је усвојио резолуцију “Подршка БиХ на путу у бољу будућност” којом се од њемачке Владе тражи да се у ЕУ заложи за “санкције против оних који поткопавају територијалну интегритет и уставни поредак БиХ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана