Лукић: Закон и правда на страни Српске

Маријана Миљић Бјеловук
Лукић: Закон и правда на страни Српске

БАЊАЛУКА - Директор Службеног гласника Републике Српске Милош Лукић каже да се не плаши потеза Тужилаштва БиХ јер ради како је законом дефинисано.

- Радим свој посао према закону и одлукама институција Српске. Ако дође до неког процесуирања, немам никакав проблем да изађем пред било коју институцију, јер закон, право и правда су на страни Службеног гласника РС и свих институција Српске - казао је „Гласу” Лукић и додао да не види како било која институција Српске може поступати по одлуци физичког лица које борави у БиХ, а то је грађанин Њемачке Кристијан Шмит.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас да никакви предмети и тужиоци неће поколебати институције Српске да наставе да раде свој посао на уставан и законит начин.

-Имају пречег посла него да се баве будалаштинама. То су глупости - рекао је Вишковић новинарима у Невесињу.

Он је нагласио да је ријеч о одлукама Народне скупштине Републике Српске, а не предсједника Милорада Додика, ни предсједника Владе.

-У Уставу јасно пише да законе доноси Народна скупштина Републике Српске. Ништа ту није урађено мимо закона -указао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је Народна скупштина двотрећинском већином рекла да више не прихвата одлуке нелегалног високог представника у БиХ, који није могао да добије сагласност Савјета безбједности и који би требало да напусти ове просторе.

-Он је високи представник само у једном дијелу - у ФеБиХ, у Републици Српској није. Он је овдје само грађанин Њемачке и његове одлуке не могу бити прихваћене на простору Републике Српске, што је јасно потврдила Народна скупштина, која је рекла да се више у Службеном гласнику не могу објављивати одлуке које донесе високи представник -  нагласио је Вишковић.

Предметом које је формирало Тужилаштво БиХ због усвајања закона којима је предвиђено се одлуке високог представника не објављују у Службеном гласнику Републике Српске и да се одлуке Уставног суда БиХ не примјењују на територији Српске, биће обухваћено и потписивање указа о проглашењу тих закона те њихова објава у Службеном гласнику.

Законе је недавно усвојила Народна скупштина РС, а потом „поништио“  Кристијан Шмит. Додик је јуче потписао Указ о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске те Указ о проглашењу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске. Директор Службеног гласника Милош Лукић данас је потписао одлуку о објави указа.

Након тога су укази и закони објављени у Службеном гласнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана