Лукић: Уставни суд увео ванредно стање

Срна
Лукић: Уставни суд увео ванредно стање

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ је промјеном правила и увођењем нове норме која омогућава продужавање мандата судија, увео ванредно стање у БиХ, рекао је Срни професор међународног права Радомир Лукић.

"Свака промјена Устава мимо начина на који је учињена је заправо увођење ванредног стања. Вануставног стања у тим елементима", рекао је Лукић.

Лукић је навео да Уставни суд БиХ већ дуги низ година прекорачује своја овлаштења и сам ствара правне норме уставно-правног карактера, за шта није овлаштен.

Он је навео да су у Члану 3, ставу 1, описане надлежности институција БиХ, па тако и саме БиХ, а ријеч је о 10 надлежности, уз 11. која се тиче промјене Устава БиХ.

"Ниједна од тих 11 надлежности није посвећена уређењу питања имовине, својине, а поготову тзв. држане имовине. А то поготову није и не може да буде искључива надлежност БиХ, како пише у данашњем саопштењу Уставног суда БиХ. Надлежности институција БиХ су спољна, спољнотрговинска, царинска и монетарна политика....Ту нема ниједне надлежности која се односи на било који дио имовине, односно својине", навео је Лукић.

Лукић је рекао да проглашавање те надлежности надлежношћу БиХ јесте прекорачење овлаштења и стварање уставно-правне норме коју Устав не познаје.

Он је оцијенио да овом насиљу нема лијека - ни социјалног, ни политичког ни правног, те да се једино може узвратити адекватним средством исте природе.

"Ја другог начина не видим како да ствари у БиХ теку и да она постоји као релативно уређена држава са унутрашњим уређеним миром и разумијевањем", поручио је Лукић.

Уставни суд БиХ, по апелацији чланова Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића, 11 делегата Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и пет делегата Дома народа, утврдио је да је неуставан Закон Републике Српске о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, а која је, како наводе, предмет питања непокретне државне имовине и у искључивој надлежности БиХ.

Уставни суд БиХ усвојио је данас одлуку о допуни Правила те правосудне институције којом је омогућено продужење мандата судије док новоизабрани не преузме дужност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана