Лукић: Упитне одлуке ЦИК-а за израду изборног материјала

Срна
Лукић: Упитне одлуке ЦИК-а за израду изборног материјала

БАЊАЛУКА- Вршилац дужности директора "Службеног гласника Републике Српске" Милош Лукић изјавио је Срни да је много чињеница које указују на упитне одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) у вези са израдом изборног материјала, а прва је да због процијењене вриједности тих набавки која је знатно испод тржишне нико није хтио да се пријави за штампање гласачких листића. Лукић је рекао да је "Службени гласник" више пута у конзорцијуму са другим великим штампаријама учествовао у штампању гласачких листића и изборног материјала, а запослени познају све процедуре и обим ових посебно важних послова.

-Зашто се то сада десило и како то да ЦИК након више од 20 година не може квалитетно да процијени вриједност овог посла и зашто се њему није посветила достојна пажња? - упитао је Лукић.

Он је као чињеницу навео и претходни изборни циклус, јер су за све претходне изборе посао штампе гласачких листића, кроз процедуре јавних набавки, реализовали конзорцијуми састављени од највећих штампарија.

-Само се у претходном циклусу једна штампарија са страним власником самостално пријавила и штампала гласачке листиће иако је и тада процијењена вриједност била испод тржишне, што је оправдано довело до питања који је интерес те штампарије, ако није тржишни - рекао је Лукић.

Он сматра да нису добре информације које су се појавиле у јавности, а упућују на то да ће посао набавке штампања гласачких листића ове године бити проведен по преговарачком поступку.

-То су најнетранспарентнији поступци чија је примјена веома ограничена и који се не препоручују код оваквих послова с обзиром на то да је јавност набавке ограничена - упозорио је Лукић.

Он је подсјетио да је у свакој земљи штампање гласачких листића посао који је, због посебних процедура, посебно исплатив за графичку индустрију или је повјерен јавним штампаријама које се баве израдом новца и продукцијом са заштићеним елементима.

-Само се у БиХ дешава да нико не жели да учествује у тим пословима - закључио је Лукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана