Лукач: ОБА под контролом Бошњака, пријетње долазе од вехабијског покрета

Срна
Лукач: ОБА под контролом Бошњака, пријетње долазе од вехабијског покрета

БАЊАЛУКА - Странка демократске акције (СДА) по доласку на власт ставила је Обавјештајно-безбједносну агенцију (ОБА) БиХ под своју контролу, те су радили против домаћих званичника и држава у региону, рекао је у подкасту Срне бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, који је навео да је велики хендикеп што је Српска изгубила своју обавјештајну агенцију.

-Ми у Министарству унутрашњих послова (МУП), у вријеме док сам ја био на челу, нисмо од обавјештајне агенције са нивоа БиХ, конкретно ОБА, добијали ништа посебно, битно и значајно, чак и у вези са вехабијским покретом, а сви терористички акти су у БиХ дошли управо од вехабијског покрета - указао је Лукач.

Нагласио је да су све безбједносне пријетње долазиле управо из вехабијског покрета који, према евиденцији МУП-а, броји више хиљада чланова, те да такав радикализам није у складу са жељама и намјерама Бошњака који желе да живе нормалним и мирним животом.

Лукач је подсјетио да је МУП Републике Српске својевремено формирао и Управу за борбу против тероризма.

-Причамо о припадницима вехабијског покрета, о тим радикалним елементима од којих су долазили у прошлости терористички акти, које можемо очекивати и у будућности. Ако буде поново било какав терористички акт у БиХ, они ће сигурно бити опет везани за тај покрет - упозорио је Лукач.

Истакао је да су припадници вехабијског покрета из БиХ били укључени у терористичке активности широм свијета, али и да су спријечени бројни случајеви убијања недужних људи, захваљујући искуству припадника МУП-а Републике Српске.

-На основу наших информација, неки терористички акти су спријечени и на тлу Европе, гдје смо дали податке о припадницима вехабијског покрета који су повезани са БиХ. Такав један случај био је прије неколико година у Аустрији, гдје су ухапшени људи који су припадници тог покрета. Спремали су терористички напад - нагласио је Лукач.

Он је навео да, за разлику од ФБиХ, у Републици Српској нису постојала и не постоје мјеста у која не могу да уђу припадници МУП-а, који апсолутно контролишу територију Српске и брину о безбједности њених грађана.

-Знамо да су таква мјеста постојала у Федерацији. Дуго је била прича о Маочи, о неким другим мјестима, која су била уточиште вехабијског покрета и гдје једноставно полиција није смјела да улази. Ако је улазила, онда су морали да дођу са већим бројем људи, возила и чак оклопних возила - подсјетио је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана