Лукач: Грађани Српске безбједни

Срна
Лукач: Грађани Српске безбједни

БАЊАЛУКА- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је безбједносна ситуација у Републици Српској на задовољавајућем нивоу, истичући да су полицијски службеници Министарства унутрашњих послова (МУП) Српске само у овој години разбили и похапсили више од 15 организованих криминалних група.

-Наставићемо то да радимо. Добром сарадњом између наше Управе за организовани криминалитет и наших полицијских управа успијевамо да направимо веома добре резултате у борби против организованог криминалитета. Та борба ће се у контитуитету наставити да би омогућили нашим грађанима да воде своје животе на миран и достојанствен начин - навео је Лукач у интервјуу Срни поводом крсне славе МУП-а - Светог архангела Михаила.

Он је рекао да се у Републици Српској поново појављују веће групе миграната, додајући да се МУП у протеклим годинама ефикасно носио с тим проблемом како би грађани Српске били заштићени од било каквих напада.

-Ефикасним радом полиције успјели смо све то да зауставимо, а знали смо и знамо да су се такве ствари свакодневно дешавале, рецимо, на територији Федерације БиХ - рекао је Лукач.

Oдбацио je критике опозиције у Српској у вези са радом МУП-а на сузбијању криминалитета, истичући да сви подаци о раду говоре да је МУП Српске једна од најуспјешнијих полицијских структура у БиХ.

Лукач је истакао добру сарадњу МУП-а са државама у окружењу, те бројне међународне акције на разбијању криминалних група.

-То су резултати који апсолутно нису занемариви када видимо само које количине дроге МУП одузме у току само једне године и колико криминалаца ухапсимо - рекао је Лукач.

Он је нагласио да је за борбу са криминалом потреба сарадња свих структура у БиХ и на међународном плану.

-Ту ће нам, свакако, помоћи једна потпуна сарадња са Европолом коју до сада нисмо имали. БиХ је једина земља која нема потпуну сарадњу са Европолом у читавој Европи. То је апсолутно неприхватљиво, да посљедњих шест година покушавамо да имплементирамо споразум који је потписан са Европолом, да направимо заједничку контакт тачку и да пошаљемо нашег официра за везу у Европол - истакао је Лукач.

Додаје да се нада да ће се таква потпуна сарадња остварити ускоро.

Лукач је истакао да МУП размишља и о новим генерацијама, те да је с тим циљем Министарство у протеклих осам година одшколовало више од 2.000 младих полицајаца на Полицијској академији.

Додао да је у том периоду и око 500 особа завршило Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

-За осам година 2.500 младих људи ушло је у МУП. То је веома значајно јер они представљају нову снагу Министарства, а свакако и нови гарант безбједности свих наших грађана у Републици Српској - истакао је Лукач.

Он је нагласио да је план МУП-а да за крсну славу Министарства, 21. новембра, отвори нови објекат Полицијске академије у Центру за обуку МУП-а у Залужанима.

-Ријеч је о стратешки веома битном објекту за МУП управо због школовања наших младих кадрова гдје ћемо имати све услове да би могли да на најбољи начин, на свјетском нивоу, школујемо наше припаднике полиције, и да очекујемо да ће ти млади људи у будућности да се на најбољи начин брину о безбједности у Републици Српској -истакао је Лукач.

Прецизирао је да је ријеч о објекту површине око 10.000 метара квадратних уз који ће бити и пратећи објекти и полигони који ће омогућити адекватно школовање.

-Желимо да имамо квалитетне полицајце који ће бити добро одшколовани и обучени да могу своје задатке на улици, у сарадњи са људима, да извршавају на најбољи могући начин - истакао је Лукач.

Напомиње да Центар за обуку МУП-а испуњава све потребе активног састава припадника Министарства.

Лукач је истакао да у Центру, обуку за све ситуације пролазе припадници Жандармерије и Специјалне антитерористичке јединице (САЈ).

-Могу да кажем да је САЈ сада међу најобученијим јединицама у региону, а можда и шире - истакао је Лукач, додајући да је та јединица опремљена оклопним возилима “деспот” и “вихор”.

Он је подсјетио да је у саставу САЈ-а формирана и Хеликоптерска јединица.

-На тај начин ова јединица је добила мобилност на читавој територији Републике Српске да веома брзо и ефикасно може да заврши било који задатак - нагласио је Лукач.

Припадници МУП-а Српске, и у најтежим годинама Одбрамбено-отаџбинског рата, стали су раме уз раме са Војском Републике Српске и витешки бранили вриједности свог народа и земље, рекао је Лукач.

-Надамо се да се то никада више неће поновити, да нећемо имати потребе да полиција буде ангажована на таквим задацима већ да ће се бринути о безбједности наших грађана - нагласио је Лукач.

У Одбрамбено-отаџбинском рату, наглашава, 782 припадника МУП-а дала су своје животе.

-То је оно што ми не можемо никада да заборавимо. Помињемо их и одајемо им почаст на све значајне датуме које имамо у МУП-у. Подигли смо и споменик у знак захвалности свим нашим припадницима који су дали животе у Отаџбинском рату, као и спомен-цркву у нашем Центру за обуку у Залужанима -истакао је Лукач.

Он је навео да је полиција Српске била присутна на свим ратиштима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

-Постојала је и специјална бригада полиције која је заједно са најелитнијим јединицама Војске Републике Српске учествовала на свим ратиштима гдје је било потребно да бране своја народ. Укупно 144 специјалца су положили животе у тој борби - навео је Лукач.

Лукач је припадницима МУП-а Републике Српске честитао крсну славу МУП-а - Светог архангела Михаила.

Грађанима Републике Српске Лукач је пожелио добру сарадњу са полицијом, наводећи да организована полиција гарантује безбједност грађанима Српске и њиховим гостима.

-Веома је битно да се сви људи који се нађу на територији Републике Српске осјећају безбједно и да знају да је Полиција Републике Српске та која их штити, брани и која ће у сваком тренутку бити сервис грађанима у свим проблемима и потребама - рекао је Лукач.

МУП Републике Српске обиљежиће у понедјељак, 21. новембар, крсну славу, Светог архангела Михаила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана