Лукач: Дулић пријавио угроженост, тужилац рекао да то није кривично дјело

ГС
Лукач: Дулић пријавио угроженост, тужилац рекао да то није кривично дјело

ЛАКТАШИ - Младен Дулић (22), који је у петак извршио самоубиство, претходно је полицији пријавио угрожавање, али се тужилац изјаснио да ту нема елемената кривичног дјела.

Потврдио је то данас министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

-Тачно је да је младић дошао и пријавио полицији угрожавање. Тражио је да се скине то са интернета. Полиција нема могућност да скине са мрежа одређену информацију коју неко већ пласира да ли путем неких својих профила или слично. Ми смо обавијестили тужиоца о том пријављивању и тужилац се изјаснио да нема елемената кривичног дјела. Једноставно, полиција није имала даље могућност да поступа када је тужилац рекао да нема елемената кривичног дјела - рекао је Лукач.

Младен Дулић (22) убио се 28. октобра, након што је на друштвеним мрежама освануо снимак његовог понижавања док је тражио посао на бензинској пумпи, прије него је дигао руку на себе полицију у Лакташима је упознао да је спорни снимак објављен на интернету.

Снимак на којем су Дулић и радник пупме Вељко Тришић, на „ТикТок-у" је  објављен 27. октобра.  

Због овог случаја ухапшени су и у полицији испитани Тришић (44) и Дражен Кудра (30) из Лакташа који су потомпуштени да се бране са слободе. 

Лукач је истакао  да су почели разговори о изради закона о спречавању ширења лажних вијести и да стручњаци морају понудити најбоље рјешење.

-Тек смо почели разговоре у Министарству правде о изради закона о спречавању ширења лажних вијести. Потребно је да стручњаци понуде најбоља рјешења - рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Истакао је да Србија, Хрватска и неке европске земље имају дефинисано да су клевета и увреда кривична дјела, што Република Српска нема.

-Оно што се дешава на друштвеним мрежама можемо окарактерисати као угрожавање безбједности појединаца. Свакодневно имамо пријаве лица која се осјећају угрожено, али полиција нема могућности да дјелује јер тужилшатва кажу да нема елемената кривичног дјела зато што није прописано законом -појаснио је Лукач.

Он је нагласио да ће се законски морати одредити према исмијавању и омаловажавању на друштвеним мрежама.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да ће закон бити резултат стручног приступа тој области и да ће бити урађен по узору на рјешења у великом броју земаља чланица ЕУ.
Цвијановићева је истакла да ће се пратити позитивна европска пракса, те да се мора направити баланс између тога да се не угрози слобода говора, али и да не буде све укључено у ту слободу.

-Узећемо оно што је најбоља пракса и то неће бити производ рада нашег законодавног тијела, како се не би донио закон који је непроводив или који ће имати одређене мањкавости -”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Подсјетила је да је у Републици Српској прије неколико година била започета активност анализе гдје постоји такво законодавство, из којег би се могла видјети квалитетна рјешења.

-Мислим да то неће бити превише тежак рад, али јесте озбиљна ствар припремити тај закон - рекла је Цвијановићева.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик затражио је да буду припремљени закони о спречавању ширења лажних вијести, о спречавању језика мржње, о измјенама и допунама Кривичног закона с увођењем клевете и увреде, те проширењу кривичних дјела против уставног поретка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана