Лукач: Данашњи Драшко сада не би тако реаговао, као ни ја

ГС
Лукач: Данашњи Драшко сада не би тако реаговао, као ни ја

​БАЊАЛУКА - Драшка Станивуковића одгурнуо сам врховима прстију по челу и то није био ударац, није ни могао бити због физичке баријере и нисам желио да га угрозим нити сам му могао нанијети никакве физичке повреде.

Рекао је ово данас у бањалучком Основном суду Драган Лукач, бивши министар унутрашњих послова Републике Српске оптужен за физички напад на Станивуковића, бившег посланика у Народној скупштини РС, на једној од сједница највишег законодавног тијела Републике Српске, пишу Независне.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука подигло је оптужницу против Лукача због кривичног дјела угрожавање сигурности у стицају са кривичним дјелом тјелесна повреда.

Данас су као свједоци одбране изјаве дали оптужени Лукач, Антон Касиповић, бивши министар правде, као и Зора Видовић, тадашњи и актуелни министар финансија РС. Како је рекао Лукач, критични догађај десио током Девете посебне сједнице Нардоне скупштине РС у децембру 2019. године и цијели дан је протекао са тешком темом односно сарадњом са НАТО.

Према његовим ријечима Станивуковић, се током цијелог дана понашао непримјерено, устајао са свог мјеста и ходао, што је супротно пословнику те је носио заставице НАТО и прилазио премијеру РС Радовану Вишковићу.

- Имао сам ријеч и причао, а Станивуковић ми је више пута добацивао. Не знам да ли да ме спријечи да причам или да ме испровоцира - рекао је Лукач.

Како наводи, рекао је Станивуковићу да те заставице не може прихватити јер су му НАТО авиони својевремено летјели изнад главе.

- Искарикирано сам изјавио, без намјере да га угрозим да ће уколико не престане завршити као и те пломљене заставе - рекао је Лукач.

Како је навео, није очекивао да ће му Станивуковић, који је сада актуелни градоначелник Бањалуке, прићи и унијети му се у фацу те је узео забиљешке и бацио их према Станивуковићу.

- Нисам знао шта му је намјера. Одгурнуо сам га врховима пртију, али то није био ударац. Нисам имао намјеру да га ударим, а имао сам и физичку баријеру. На успореном снимку може се видјети да сам га одгурно врховима прстију по челу. Рука ми је прешла преко његове косе, али нисам му могао нанијети повреду за коју он тврди да му је нанесена - рекао је Лукач.

Навео да је Станивуковић то искористио да каже “ударио ме је”, али је касније сједница настављена и Станивуковић није ничим показивао да је повријеђен нити је тражио љекарску помоћ.

- Није ми била намјера да му угрозим безбједност, ни да га ударим - рекао је Лукач.

Додао је да су након критичног догађаја више пута конатктирали службено и сретали се на догађајима и истакао да “данашњи Драшко сада не би тако реаговао као ни он”.

Изразио је жаљење што се нешто тако десило у народној скупштини. Његовом исказу је приговорила тужилац, јер је, како наводи, у супротности са доказима тужилаштва.

Касиповић је рекао да је Станивуковић у више наврата реаговао док је Лукач говорио, прилазио министрима али и премијеру Вишковићу, који је поломио заставице. Како је навео Станивуковић је пришао и Лукачу док је говорио.

- Видио сам да је Лукач бацио забиљешке према њему и покрет руке у правцу Станивуковићевог тијела. Мој утисак је да је реакцију изазвала комуникација о Лукачевом учешћу у рату, годинама, улози, чину и жртвама јер је причао да су њему и саборцима изнад глава летјели НАТО авиони - рекао је Касиповић.

Додао је да је Лукач узбуђено бацио папире према њему док је Станивуковић стајао испред њега.

- Између њих је био сто а онда се умијешала и посланик Јелена Тривић која је стала између њих - рекао је Касиповић додајући да не може потврдити је ли било физичког контакта.

На питање да ли је сто био довољна баријера, Касиповић је рекао да сматра да јесте.

- Нисам видио ударац већ покрет руке. Рекао бих да је то био покред руке за одбијање - појаснио је Касиповић.

Како је навео, Станивуковић је рекао да је добио ударац али он није примијетио на тијелу повреду нити је показао да је повријеђен.

Видовић је рекла да је сједила поред Лукача тог дана, а да је Станивуковић дошао до дијела гдје сједе министри и унио се Лукачу у лице.

- Видјела сам да је Лукач ставио руке да се одбрани и спријечи даљи напад - рекла је Видовић тврдећи да није видјела контакт.

Њеном истазу је такође приговорила тужилац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана