Лука Радоњић, политички аналитичар из Подгорице: Њемачка не жели помирење на Балкану

Вељко Зељковић
Foto: Г.С.

НИКШИЋ - Одређени западни фактори, прије свих званична Њемачка, извјесно не желе помирење на Балкану, већ се воде максимом “Дивиде ет импера” - завади па владај.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” политички аналитичар из Подгорице Лука Радоњић коментаришући резолуцију о Сребреницу која би ускоро требало да се нађе на изгласавању у Генералној скупштини Уједињених нација, али и одлуку црногорских власти, односно премијера Милојка Спајића да је подрже. 

- Најновија резолуција о Сребреници је покушај њених подносилаца, прије свега Њемачке, да постигну неколико ефеката. Један од њих је и жеља да се ратне теме на овим нашим просторима држе актуелнима, чиме се спроводи и одржава тзв. “стратегија тензија” на Балкану -  истакао је Радоњић. 

ГЛАС: Шта је крајњи циљ спонзора и идејних твораца овог документа?

РАДОЊИЋ: То што они раде, са њиховог аспекта,  разумљиво је, јер само тако могу да спроводе своје империјалне аспирације и правдају потребу за протекторатом. Резолуцијом се жели и подстаћи нови талас великих притисака на Републику Српску и српски народ у цјелини - у читавом региону. Српски народ је најбројнији и територијално најраспрострањенији. И због чињенице да српски народ не жели да буде пуки послушник, одређене велике силе желе да га сломе.  
И на крају, ништа мање важно, резолуцијом се теме из прошлости стављају у фокус, то је порука - не разговарајте о темама у вези с којима можете да се договорите, него се свађајте о темама око којих се разликујете. 

ГЛАС: Како гледате на то што је најављено да ће Црна Гора гласати за ову резолуцију?

РАДОЊИЋ: Када је Црна Гора у питању, опозиција предвођена Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића жели да искористи ову ситуацију, да скрене пажњу са важних процеса које је покренуло црногорско правосуђе против функционера бившег режима. 

Такође, они се надају пукотинама унутар парламентарне већине, јер је јасно да српски народ, који чини више од трећине становништва Црне Горе, не подржава резолуцију. Међутим, ДПС не жели да сруши Спајићеву владу због Сребренице, напротив, они подржавају резолуцију, желе да Срби изађу из парламентарне већине, а да умјесто српских у већину уђу антисрпске снаге предвођене Ђукановићевим ДПС-ом. 

ГЛАС: Да ли су српске странке прозреле ту игру ДПС-а?

РАДОЊИЋ: Као прво, морам рећи да би један такав сценарио зауставио започете демократске процесе. Блокирала би се интеграција Срба у систем. Таквом плану ДПС-а, да се врати у политичку игру, за сада је највећа брана Андрија Мандић, предсједник Скупштине Црне Горе као и просрпске странке у Црној Гори. 

Мандић је и раније ове године од стране ДПС-а жестоко нападан због посјете Милорада Додика и одличних односа са Републиком Српском, јер ДПС не подноси чињеницу да је на челу црногорског парламента Србин који одржава добре односе са Србијом и Републиком Српском. 

Како сада ствари стоје, српске странке су прозреле намјеру опозиције. Јасно су се одредиле да су против тога да Влада Црне Горе подржи резолуцију, активно инсистирају да се поштује воља - не само Срба него и већине народа у Црној Гори. 

И на крају да се вратимо на почетак - важно је да Срби не изгубе стратешку позицију, јер је управо то циљ оних који се користе овом резолуцијом. Српска јавност у Црној Гори је у овом тешком тренутку у потпуности уз Републику Српску.

Вјековне тежње

ГЛАС: Шта за Вас представља Република Српска, те зашто је она толики трн у оку западних земаља?

РАДОЊИЋ: Република Српска није само ентитет, она је израз вјековних тежњи и историјског права српског народа преко Дрине - да постоји, да буде, да траје. Република Српска је и парадигма новог времена, коју одређене велике силе, не све, желе да сломе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана