Лука Радоњић, аналитичар, за “Глас Српске”: Ђукановићев приједлог осуђен на пропаст

Вељко Зељковић
Лука Радоњић, аналитичар, за “Глас Српске”: Ђукановићев приједлог осуђен на пропаст

ДПС који чини владајућу структуру унутар парламента Црне Горе најавио је да ће због потписивања Темељног уговора са СПЦ покренути процедуру смјене Владе Дритана Абазовића, али њихову иницијативу је до сада подржало само 36 посланика, што значи да партији Мила Ђукановића недостаје још пет руку за њено "рушење".

Каже ово у интервјуу за "Глас Српске" политички аналитичар из Подгорице Лука Радоњић анализирајући посљедњу иницијативу некада неприкосновеног ДПС-а.

-  Како ствари тренутно стоје, ова ће иницијатива пропасти. Они за то немају подршку чак ни бошњачке странке. Због тога се наводно кренуло у покушај формирања још једне која би показала више послушности према бившем режиму. Али мислим да од тога неће бити ништа. Први разлог јесте то што ову иницијативу подноси ДПС, а други што све ово личи на референдум са питањем да ли сте за или против Темељног уговора са СПЦ. Видјећемо да ли ће они ићи "до краја", јер већина у Црној Гори није за пад Владе тим поводом - каже Радоњић.

ГЛАС: Да ли је реално да дође до рецимо ресетовања односа парламентарне већине, односно да Абазовић као партнера узме ДФ, што је уосталом био и коалициони договор прије избора? 

РАДОЊИЋ: Често се говори о том ресетовању. Али, нико још није појаснио шта би то значило. Једно од тих ресетовања, према мом мишљењу, могло би да буде прављење нове владе према изборној вољи из 2020. године. Ово ресетовање додуше може представљати и повратак старог режима на власт. Мислим да то ипак није реално. И трећа опција, коју је недавно поменуо опозициони ДФ, јесте да се направи техничка влада од странака парламентарне већине, плус националне мањине. 

ГЛАС: Шта би Абазовић могао урадити на коју страну се окренути?

РАДОЊИЋ: То је велико питање. Он за сада има такозвану "вин-вин" позицију, али не и дугорочно гледано. Ако, примјера ради, ДФ и демократе за шест мјесеци поднесу своју иницијативу за смјену Владе, она би извјесно могла пасти. Абазовић зна како је прошао његов претходник Здравко Кривокапић и да би се и њему могла догодити слична ситуација. Због тога се све чешће може чути да би у Владу могли ући и људи које "препоручи" ДФ. Наиме из СДП су истакли да ће њихова два министра поднијети оставке уколико Абазовић не повуче уговор са СПЦ. Значи, много је комбинација које Абазовићу отварају низ могућности и политичких маневара око евентуалне реконструкције Владе Црне Горе.    

ГЛАС: Често се може чути и како би нови избори ријешили ову компликовану ситуацију. Да ли постоје процјене какво је расположење грађана?

РАДОЊИЋ: Истраживања која су до сада рађена показују да Ђукановићев ДПС и даље биљежи континуирани пад подршке. Њихова запаљива реторика их је бацила у једну крајност, тако да је та подршка пала већ испод 25 одсто. И локални избори су показали тај негативан тренд. Изгубили су власт чак и на Цетињу. Анкете показују и да би велико и позитивно изненађење могла бити партија коју су направили бивши министри из владе Здравка Кривокапића, Милојко Спајић и Јаков Милатовић. У ту причу се укључио и велики број интелектуалаца. Њима анкете дају између девет и 11 одсто што је велики проценат. Демократе се тренутно котирају око 13, баш као и ДФ. Оно што је посебно занимљиво поменути јесте и да ове анкете говоре да је митрополит Јоаникије најпопуларнија личност Црне Горе. Иза њега су поменути Спајић и Милатовић. Ђукановић је тек у "средини".

Реплика

ГЛАС: Како коментаришете најаву премијера Црне Горе Дритана Абазовића да ће потписати Темељни уговор и са канонски непризнатом црногорском православном црквом?

РАДОЊИЋ: Он је то рекао приликом расправе са посланицима СДП, који су му замјерили потписивање Темељног уговора са СПЦ. Али Абазовић је приликом реплике додао и да је црногорска православна црква невладина организација. Како се онда тај уговор може потписати и са њима, то ником није познато. Оно што је, према мом мишљењу много важније јесте то да је потписан уговор са СПЦ, јер се на тај начин отклањају многе дилеме.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана