Лучиано Калужа за “Глас Српске”: Уништена ДКП мрежа једини резултат Турковићеве

Вељко Зељковић
Лучиано Калужа за “Глас Српске”: Уништена ДКП мрежа једини резултат Турковићеве

Актуелна министарка иностраних послова Бисера Турковић уништила је до самих темеља дипломатско-конзуларну мрежу БиХ, али и до крајњих граница дерогирала углед овог министарства, злоупотребљавајући свој положај како би у иностранству што више оцрнила Републику Српску. Каже ово у интервјуу за "Глас Српске" магистар међународних односа и економске дипломатије Лучиано Калужа, анализирајући досадашњи четворогодишњи мандат Турковићеве.

- Она је све ове године смишљено радила против Српске. Није чак поштовала ни одлуке Предсједништва БиХ, иако јој је то била законска обавеза. Радила је самовољно и велики дио ДКП мреже ставила у функцију омаловажавања Српске. Ми до сада нисмо могли чути да она нешто афирмативно прича о нама па чак и у случајевима економских пројеката. И ово можда најбоље говори какву је политику она водила свих ових година. Такође, ако по дубини погледамо који су све људи послати на одређеним мјестима, одмах ћете моћи видјети да се углавном ради о нестручним људима, али политички подобним у очима Турковићеве. Зато је сада вријеме да Српска чврсто зграби ово мјесто министра иностраних послова, да би били постављени здрави темељи у ДКП мрежи, не у инат другима, већ зато што је то неопходно - истакао је Калужа.

ГЛАС: Предсједник СНСД-а Милорад Додик недавно је изјавио да ће инсистирати на томе да на мјесто министра спољних послова буде постављен кадар из Српске. Шта би требало да буде у фокусу новог министра?

КАЛУЖА: Министарство спољних послова БиХ у досадашњем мандату уложило је велики труд и енергију у дисквалификацију Српске у међународним односима. На званичним представљањима привредних или других потенцијала БиХ Република Српска најчешће се помињала у негативним конотацијама. Стога и Министарство спољних послова треба ставити у врх листе приоритета нових власти у Српској. Вјерујем да је управо из тог разлога Додик јавно нагласио да је то стратешки интерес. Лично сматрам да се политичко-економска међународна позиција треба градити и кроз Министарство спољних послова уз додатну едукацију кадрова. Уколико министар буде именован из Републике Српске, биће обавезан, уз блиску координацију са српским чланом Предсједништва и предсједником Српске, да афирмише стратешку позицију и интерес Републике у међународној промоцији.

Коришћењем структуре постојеће мреже, и морам нагласити именовањем патриотских кадрова унутар ДКП-а, уз јасно дефинисане политичке и економске циљеве, могуће је на међународном плану обезбиједити висок степен видљивости. Са друге стране постојеће ДКП-ове, поред редовних надлежности, потребно је реорганизовати и ставити у функцију првенствено комерцијалне дипломатије, јер класична економска дипломатија до сада се показала прилично неефикасном. Кроз директну пословну сарадњу између компанија могуће је обезбиједити уговоре којима би био повећан извоз готових производа из РС, али и цијеле БиХ. У том контексту би и требало посматрати идеју о реорганизацији рада ДКП-а.

ГЛАС: Шта подразумијевате под додатном едукацијом кадрова?

КАЛУЖА: Постоје, условно речено, двије врсте кадрова који обављају службу у ДКП-у. То су дипломате именоване од стране Предсједништва БиХ и они су у рангу шефа ДКП-а, као што су амбасадори, генерални конзули и шефови мисија. Сви остали су државни службеници и намјештеници Министарства спољних послова и они се постављају од стране министарства. БиХ представља укупно 56 ДКП-ова уз тенденцију отварања још неколико у скоријој будућности. Дакле, унутар тих 56 ДКП-ова, сходно организационој структури, министар ће имати пуни мандат, а усудим се рећи и обавезу, да врши постављења те одређује политику рада кроз јасно дефинисане инструкције. Конкретно то значи да се структура кадрова мреже ДКП мора системски и темељно анализирати и вршити постављења уз јасно дефинисана правила и стратешке принципе. Сматрам да будући службеници морају стећи додатна знања о економским, привредним и туристичким потенцијалима, али и о стратешким и политичким опредјељењима као примарном циљу у домену међународног позиционирања и позитивне афирмације Српске.

ГЛАС: Да ли и колико иностране дипломате познају уставно уређење БиХ и новију историју?

КАЛУЖА: Из свог искуства знам да многе дипломате и службеници других земаља не разумију уставно уређење и новију историју БиХ те је потребно много више радити на употпуњавању постојећих наратива, који у многим случајевима нису тачни и не одражавају реалну политичку и друштвену ситуацију. У том контексту потребно је додатно оснажити постојеће образовне институције и покренути оснивање нових како би уз адекватне програме системски били образовани кадрови за ангажман у ДКП-у. И за то већ постоје концепти и планови за које вјерујем да ће сигурно бити примијењени, јер је то засигурно један од највећих стратешких интереса саме Републике Српске.

ГЛАС: Како координисати рад надлежних институција да би међународно представљање Српске у будућности било боље?

КАЛУЖА: Најважније двије институције у овом контексту су српски члан Предсједништва и предсједник Српске. Иако су недавно одржани избори одредили имена изабраних, битно је да њихове капацитете посматрамо првенствено кроз стручне квалификације. Зато сам недавно, прије објаве резултата, и јавно коментарисао да је управо у контексту актуелних међународних дешавања нама потребан политички искусан предсједник са јаком унутрашњом политичком и народном подршком, који разумије процесе у контексту свјетских дешавања, којег уважавају регионални лидери и који има политичку снагу за јасну артикулацију интереса Српске.

Са друге стране, српски члан Предсједништва мора додатно разумјети и технократски уобличавати интерес Српске у Предсједништву БиХ, у којем се често, врло непримјерено други чланови односе према Републици, и као такав, уз дубоко схватање менталитета, начина рада и размишљања међународних представника, јасно образлаже и заступа. Сада је евидентно да ћемо имати успостављене уходане и врло професионалне кабинете на те двије позиције који су до сада, само у другачијем ангажману јако добро међусобно функционисали, што је из позиције институционалне надградње Републике врло важно.

ГЛАС: Које још институције је неопходно оснажити да би био обезбијеђен висок степен видљивости Српске на међународном плану?

КАЛУЖА: Уз чврсту и јасно дефинисану политику министра спољних послова неопходно је повећати утицај и улогу Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Српске. До сада смо имали једну негативну и ружну праксу министарке Турковић да се недобронамјерно и негативно односи према институцијама Српске. У тим приликама је, рекао бих, недостајао јасан и чврст став и институционални одговор Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Српске. Надам се да ће у наредном сазиву Владе Српске ово министарство додатним ангажманом и анимирањем дијаспоре употпунити цјелокупан концепт међународног представљања и заступања Српске. Не заборавимо да представништва Српске морају добити стратешке одреднице и задужења за свој рад, уз јасно мјерљив учинак урађеног. Она морају бити у пуном капацитету оспособљена, а нека већ и јесу, да прате политику и да заговарачки дјелују у интересу Српске и у складу са међународним трендовима и политичким кретањима.

Несхватљиви пропусти

ГЛАС: Како гледате на случај Миливоја Тодоровића, кога су поједини медији "означили" припадником "шкаљарског клана", коме је прије него што је ухапшен у околини Франкфурта издат путни налог од стране генералног конзула БиХ?

КАЛУЖА: За сада још не можемо говорити да ли је у овом случају било злоупотребе, али може се сигурно говорити о пропустима надлежних, јер како је могуће да у јавност доспију фотографије путног листа. То је први сигнал да нешто није у реду. Такође, и начин на који је поменуто лице добило овај путни лист отвара низ питања. Откуд генералном конзулу шифра за приступ подацима ИДДЕЕА. Њу посједују само конзули или конзуларни радници. Друга ствар која је спорна јесте ко је провјеравао ово лице и на основу чега је одлучено да се путна исправа изда. Читав овај случај је важан и треба га што прије расвијетлити. Рекао бих да је све ово продукт и једног хаоса који је у ДКП мрежи направила министарка Турковић. Због тога је неопходна потпуна реорганизација овог министарства, али и дипломатске мреже, јер доста је нестручних има и у другим конзулатима и амбасадама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана