Лов на људе гнусна лаж

Ведрана Кулага Симић
Лов на људе гнусна лаж

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски војници су током посљедњег рата у БиХ бранили вјековна огњишта и породице, а нису, како на гнусан начин у свом новом филму “Сарајево сафари” представља словеначки режисер и сценариста Миран Зупанич, организовали “лов на људе”. Ово што је урадио, и то без икаквих доказа, је отварање живих рана и катастрофа за коју нема праве ријечи.

Подвукао је то за “Глас Српске” градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић реагујући на интервју који је поводом филма Зупанич дао медијској кући “Ал Џазира Балканс”, а због чега му је упутио и отворено писмо.

Филм је, према ријечима аутора, прича о богатим странцима који су новцем плаћали да са положаја Војске Републике Српске пуцају по цивилима у Сарајеву. Београд је, како тврди Зупанич, био почетна станица са које су “авантуристи” кретали у сафари, лов на људе, а жртве су, према тим наводима, били цивили. Тврди и то да су, према неким свједочењима, у организовању “сафарија” учествовали и појединци из редова Војске Српске и Војске Југославије, али на многа питања није, ипак, имао одговор, већ само претпоставке.

Ћосић наглашава да ће, као озбиљан човјек, сачекати да погледа филм те ће се након тога консултовати са адвокатима ради подношења кривичне пријаве због изазивања националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

- Гнушам се лова на животиње, а камоли “лова на људе” и оптуживања народа којем припадам с обје стране Дрине за такве монструозности, које су нормалном човјеку незамисливе, што је без иједног материјалног доказа неприхватљиво - навео је Ћосић.

Први човјек Источног Сарајева је изјавио да не може да вјерује да неко, ко себе зове умјетником, може да направи овако нешто без икаквих доказа. 

- И да то уради у БиХ, у којој се сваки дан обнављају живе ране и питање је да ли ће то икада и престати. И да на све то направи филм у којем српски народ покушава да представи као некога ко је организовао сафари и лов на људе, и то у вријеме када су Срби на тим положајима бранили огњишта и породице. Никада нису нападали. То су били одбрамбени положаји - истиче Ћосић.

Недопустиво је, подвлачи, да неко улази у ову земљу и прави такву причу.

- Према овом што смо до сада имали прилику да видимо, јасно је да сије мржњу. Ма, катастрофа - закључио је Ћосић.

Без одговора

Миран Зупанич у интервјуу, у којем је причао о свом филму, истиче да не зна колико је људи учествовало у тој, како каже, “игри убијања”, а није имао ни одговор на питање колико су власти на Палама учествовале у организовању “Сарајево сафарија”.

- Ко конкретно и на којем нивоу командовања, или можда чак политичког одлучивања, не знам. О улози власти на Палама немам информација. Ту морам истакнути да нам намјера није била идентификација конкретних људи јер нам, с обзиром на деликатност теме, те информације нису ни биле доступне - казао је, између осталог, Зупанич.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана