Локалним заједницама свезане руке

Aлександар Стојановић
Локалним заједницама свезане руке

БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ није дала сагласност за засједање старих сазива скупштина општина и градова, што је створило ситуацију да ниједна локална самоуправа тренутно није у могућности да изгласа нацрте и приједлоге буџета, нити да доноси друге важне одлуке за функционисање локалних заједница.

Потврдили су ово за “Глас Српске” поједини начелници и градоначелници, који истичу да је оваква одлука довела до низа проблема, јер је створена ситуација да је старом сазиву истекао, а новоизабраним представницима није потврђен мандат.

Иако су начелници и градоначелници преко Савеза општина и градова РС покушали да добију званичне одговоре, ЦИК то није учинио, али су им, како кажу, у незваничним разговорима рекли да је “закон јасан”.

Ова ситуација посебно би могла створити проблеме приликом доношења буџета, јер због процедура приликом доношења ових важних аката неће бити довољно времена да се испоштују законски рокови и већина локалних самоуправа биће осуђена да у јануару буде на привременом финансирању.

Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева и предсједник Савеза општина и градова Љубиша Ћосић каже за “Глас Српске” да је ЦИК својим неконзистентним дјеловањем створио хаос, а овакво тумачење представља грубо мијешање у законодавство РС.

- Иако је било мало времена, велики број локалних заједница је направио нацрте и приједлоге буџета, али сада због одлуке ЦИК-а није могуће одржати сједнице скупштина општина и градова на којима би они били изгласани. То је једно грубо мијешање у надлежности Српске и њених локалних заједница. ЦИК се понаша неозбиљно од самог почетка, а ово је само још једна потврда тога - рекао је Ћосић.

Са њим је сагласан и градоначелник Требиња Мирко Ћурић који каже да је проблем ове локалне заједнице и тај што нема могућности да се усвоји ребаланс за ову годину.

- Ми имамо спреман нацрт буџета за наредну, али још није потврђен ни ребаланс за 2020. годину. Сада је потребно видјети ко ће прихватити мандат, па сачекати додјелу сертификата и све то нам узима вријеме за доношење ових важних докумената. Дошли смо у ситуацију да немамо органе на нивоу локалне заједнице, што је нешто с чим се никада нисмо сусрели. Позитивна је ствар што није било хитних ствари, јер не знамо како бисмо се поставили да је било другачије - рекао је Ћурић.

Начелник Теслића Милан Миличевић каже да се може очекивати додјела сертификата одборницима наредне седмице или до краја децембра и да ће онда моћи да се донесу сви битни акти, те да није толико страшна ситуација да се буде у привременом финансирању један мјесец.

- Наравно, било би боље да до овог није дошло, али није нешто због чега ће нека општина или град пропасти -  рекао је Миличевић.

Добој

Скупштина града Добоја за данас је заказала ванредну сједницу на којој би требало разматрати приједлог одлуке о усвајању и извршењу буџета за 2021. годину. Међутим, представници СП-а, ПДП-а, СДС-а и ДНС-а најавили су да неће присуствовати сједници.

Они су ови одлуку образложили тиме да су им мандати истекли и да би “било незаконито одржавати сједницу у старом сазиву”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана