Људска права параван за језичке подвале

Вељко Зељковић, Маријана Миљић Бјеловук
Људска права параван за језичке подвале

БАЊАЛУКА - У Уставу Републике Српске постоји само језик бошњачког народа и одлуку Основног суда из Сребренице самим тим немогуће је спровести.

Поручили су то јуче лингвисти након што је Основни суд у Сребреници наложио Основној школи “Петар Кочић” у Коњевић Пољу да омогући ђацима бошњачке националности изучавање “босанског” језика и латиничног писма.

- Суд је у потпуности усвојио тужбени захтјев родитеља дјеце бошњачке националности. Утврђено је постојање дискриминације и наложено њено отклањање - наведено је у јучерашњој одлуци Основног суда у Сребреници.

На ту одлуку могуће је уложити жалбу Окружном суду у Бијељини.

Директор ОШ “Петар Кочић” Станко Томић навео је јуче за “Глас” да није упознат са овом судском одлуком.

- О томе ћемо свакако разговарати са Министарством просвјете и културе РС. Какву инструкцију добијемо од њих тако ћемо и поступити. Они су надлежни за спровођење образовног процеса у Српској - рекао је Томић.

Министарска просвјете и културе РС Наталија Тривић јуче није одговарала на наше позиве, а нисмо успјели ступити ни у контакт са запосленима у Одјељењу за информисање тог министарства.

Професорица српског језика на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Миланка Бабић сматра да је ријеч о политичкој одлуци, те да су дјеца злоупотријебљена у цијелој причи о наводним људским правима.

- Била сам судски вјештак у овом случају. Покушала сам објаснити да та дјеца у претходном периоду нису била ускраћена ни за шта што се тиче школског садржаја, јер се ради о истом језику, који се покушава преименовати - наводи Бабићева за “Глас Српске”. 

Како наглашава, не жели оспорити било какво право икоме, али с обзиром на то да се ради о једном језику, српском, онда га је бесмислено присвајати и другачије називати.

- Могла бих можда схватити да га називају бошњачки, али не, то није њихов крајњи циљ. Читаво то питање је до крајњих граница исполитизовано у протеклих десет година. Мислим да смо погријешили, јер када је отворена ова прича требало је покренути један судски поступак о томе чији је језик којим говоре Бошњаци. Да се коначно истјера мак на конац. Моје стручно мишљење је да се ради о класичној узурпацији српског језика. Овако политичари црно проглашавају бијелим и обратно. Под флоскулама људских права провлаче се велике подвале - сматра Бабићева.

Лингвиста Милош Ковачевић такође сматра да се ради о срамотној и неспроводивој одлуци Основног суда у Сребреници, јер “босански” као језик, како је истакао, не постоји нити се о њему може говорити, иако бошњачка страна у БиХ на њему инсистира као на свом званичном језику.

- Све ово је немогуће спровести у дјело, јер у Уставу Републике Српске не постоји “босански” већ само језик бошњачког народа. На овај начин само дјецу искориштавају за постизање одређених политичких циљева - истакао је Ковачевић.

Хронологија

Проблеми у школи у Коњевић Пољу трају скоро деценију, јер су се још 2013. године родитељи дјеце бошњачке националности побунили што њиховој дјеци није омогућена, како наводе, национална група предмета.

Уставни суд БиХ је 23. јуна прошле године поништио пресуду Врховног суда РС којом се негирало постојање дискриминације у приступу образовању за ученике бошњачке повратничке заједнице у Коњевић Пољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана