Љубо Гламочић: Преговори о цијени гаса крајем мјесеца

Маријана Миљић Бјеловук
Љубо Гламочић: Преговори о цијени гаса крајем мјесеца

БАЊАЛУКА - Преговори о цијени гаса у Српској са руским "Гаспромом" за посљедњи квартал ове године почеће крајем мјесеца, а у предузећу "Гас Рес" за сада не износе процјене да ли ће и за колико тај енергент поскупјети на домаћем тржишту.

Управо ће цијена гаса на тржишту БиХ, односно Српској бити једна од главних тема посјете српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Русији, која је најављена за 20 септембар.

Тек након његовог повратка у Српску знаће се прогнозе када су у питању цијене енергента за посљедња три мјесеца 2022. године.

- Нисмо још добили никакве информације из "Гаспрома". Тек крајем мјесеца знаћемо шта и како. За сада нико не излази са тим подацима - рекао је "Гласу Српске" директор "Гас реса" Љубо Гламочић.

Без обзира на то, Гламочић је подвукао да ће гас за октобар "Гаспрому" платити по цијенама које су добили за трећи квартал.

- Тек када нам се испостави фактура за четврти квартал, а то је негдје око 10. октобра, биће обрачуната и разлика између уплаћеног аванса за октобар  - рекао је Гламочић.

Српска има дугорочни уговор са том руском компанијом, који је потписан још 2015. године, а у том уговору назначено је да се цијена гаса усклађује квартално са кретањем цијена нафтних деривата на берзи.

- Ако цијена нафтних деривата пада и гас појефтињује, а ако нафта поскупљује иста ситуација је и са гасом - објаснио је Гламочић.

Представници "Гаспрома" претходних дана боравили су у Српској, а раније је већ најављена изградња електрана на гас, што је био и повод њихове посјете.

- Они су обишли укупно пет локација. Према ономе што смо могли чути од њих направиће анализу и упоредити све локације и онда на крају предложити најповољније. Када ће то бити не знам. Све зависи од њих - закључио је Гламочић. Према ранијим изјавама надлежних у Српској, "Гаспром" ће  градити двије електране на гас инсталисане снаге по 600 мегавата, што би како су навели требало да обезбиједи енергетску стабилност Српске у идућих 50 година.

Гас у Српској у трећем кварталу поскупио је за 16 одсто у односу на друго тромјесечје ове године. Са друге стране, у ФБиХ је у истом кварталу тај енергент поскупио за 23,3 одсто.

"Сјеверни ток"

"Гаспром" је прошле седмице саопштио да ће "Сјеверни ток један", који је једна од главних рута за снабдијевање Европе гасом остати затворен због квара, а Љубо Гламочић је подсјетио да то не може утицати на нас јер се РС гасом снабдијева преко "балканског тока" који  иде директно преко Црног мора, Турске, Бугарске, те преко Зајечара улази у Србију одакле један крак иде ка БиХ.

- Неизвјесна је сва та ситуација у вези са гасом и у Европи. Цијена се кретала и до 3.500 евра за 1.000 кубних метара гаса, а сада је пала на око 2.000 евра. Не знамо шта ће се све дешавати  - рекао је Гламочић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана