Љубав према дједовини мора да буде јача од безакоњa

Танјуг, Срна
Љубав према дједовини мора да буде јача од безакоњa

БЕОГРАД - Представници удружења за заштиту имовинских права Срба у ФБиХ позвали су данас све, који имају имовину у Федерацији и који су расељени, да поднесу захтјеве за поврат имовине.

Са састанка у Београду на којем је било ријечи о проблематици уписа својине и рјешавању имовинских права Срба у ФБиХ наглашено је да Срби из ФБиХ имају законске могућности и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине и неопходно је да се активирају и онемогуће да њихова дједовина заувијек буде изгубљена. Истакнуто је и да, како би било ријешено, то питање мора да се стави под контролу матице, односно Србије, јер удружења и појединци нису у могућности много сами да ураде.

Предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је да је од 2018. године, када је овај проблем актуализован, поднесено 10.170 имовинских захтјева и нагласио да је веома важна информација да Срби имају законску могућност да врате своју имовину, чак и у оним катастарским општинама, гдје је завршено укњижавање.

Он је рекао да се грешке исправљају и изнио податак да је исправљена грешка и у случају имовине породице предсједника Србије Александра Вучића у Бугојну.

-Важно је да сваки Србин из ФБиХ надлежном суду пошаље допис са наведеним пребивалиштем, бројем телефона и разлог зашто шаље тај допис, односно да наведе да податке шаље да би они поступили у складу са чланом 71 Закона о земљишним књигама и да би се ушло у процедуру исравке грешке -  нагласио је Радановић.

Појаснио је да ће потребан образац бити постављен на сајту “Српска земља”, гдје се налазе и сви остали потребни обрасци за покретање процедуре.

Радановић је рекао да је однос институција ФБиХ о питању српске имовине не само лош, него и малициозан.

-Њихова жеља није да се људи јављају. Ово је истина, није тешка ријеч - додао је Радановић.

Предсједник Удружења Срба из општина босанске Крајине у ФБиХ Драган Дивјак, који је један од организатора састанка, поручио је да љубав према дједовини, право и осјећај припадања морају превладати безакоње и да Срби у ФБиХ морају остати господари над оним што им припада вијековима.

-Морамо да задржимо оно што су наши стари сачували вековима за нас.. у Дрвару, Грахову... - поручио је Дивјак.

Он је указао да Срби са простора ФБиХ данас плаћају данак свом немару и чињеници да на вријеме нису урађене оставинске расправе и позвао их да без одуговлачења уђу у тај процес.

Дивјак тврди да су Срби у БиХ били власници 75 одсто личне имовине у општинама које су припадале Федерацији.
-Нажалост данас се то мијења, то није више тај проценат, већ можда 60 одсто. Сваког дана одузима се стопа по стопа. Покушали смо да отварањем просторија на простору Београда, Новог Сада и Републике Српске подстакнемо оне који имају имовину да се прикључе и да подносе захтјеве за поврат имовине како би се направила оставинска расправа по том питању - рекао је Дивјак.

Како је навео ФБиХ је "ставила шапу на сву имовину која је још 1946. године остала и са које су се људи раселили у Војводину и друге крајеве".

-Морамо да разјаснимо шта се ради са српском имовином у Федерацији - рекао је он и додао да би требало да се види да ли је формиран правни тим који ће се бавити тим питањем.

Координатор за утвђивање стања српске имовине на подручју Федерације БиХ Гојко Кличковић казао је да је прије двије године почело снимање стања од села до села и да тај поступак још није завршен нагласивши да је он посебно задужен за унско-сански и ливањскии кантон.

-У том дијелу је нападнуто и узурпирано више од 6.500 катастарских честица. Користе се законске могућност, односно закони који су Федерацији дали право да се та имовина узима без провјере. Довољно је да нема нико на адреси и онда се оставља на огласној табли у некој од општина и то послије одређеног рока бива укњижено на шумска газдинства или у неку недефинисану имовину према неким колективитетима, као што су задруге . објашњава Кличковић.

Додаје да на подручју ова два кантона живи тренутно 35.000 Срба, а да их било 50.000 прије 10 година.

-Неријешен стстус имовине један је од разлога да Срби не виде сгурност и не очекују да ће кроз одрживи повратак решити проблеме. Имамо више ид 58 одсто некретнина и ако то не буде стављено под контролу матице биће још већи проблем. Ово мора бити стратешко питање којим ће се неко бавити и контролисати, јер борба удружења и појединаца неће дати резултате - рекао је Кличковић.

Додао је да би рјешавање овог питања требало да дође до владе и до Скупштине Србије и нагласио да је оно веома важно за Србе који имају имовину у ФБиХ, те да ће такве захтјеве да се матица укључи у рјешавање проблема послати, пре свега, Одбору за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије.

Предсједник Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону АП Војводине Александар Ђедовац поручио је да ће овај фонд и држава Србија наставити снажно да подржавају Србе, ма гдје да били, а посебно у ФБиХ.

Указао је на чињеницу да је за избјегле, расељене и Србе из региона опредијељено два милиона евра и да ће сва удружења која окупљају Србе из ове категорије бити позвана на разговоре.

-Сигурно ћемо покушати посредством председника Србије, а и Владе Републике Српске, када буде формирана, да нам помогне у томе енергичније и јаче да покушамо у тим крајевима људима, повратницима да их економски оснажимо -  рекао је Ђедовац.

Он је замјерио оним удружењима која се нису одазвала данашњем састанку, поручивши да је неопходно да дјелују јединствено јер је ријеч о опстанку српског народа на том подручју.

Најављењно је да ће закључци са састанка бити достављени највишим институцијама Републике Српске и Србије.

Састанку су присуствовали представници 25 удружења, представници Срба из органа локалних власти у ФБиХ, као и Представништва Републике Српске у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана