Љекарима пумпали прековремени рад

Маријана Миљић Бјеловук
Љекарима пумпали прековремени рад

БАЊАЛУКА - Неуплаћивање новца од партиципације, запошљавање без сагласности, напумпан прековремени рад, именовање директора мимо конкурса, кршење закона о јавним набавкама, али и о обрачуну плата, само су неке од замјерки које су ревизори утврдили чешљајући пословне књиге појединих домова здравља у Српској.

У најновијим извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора три дома здравља добила су мишљење са резервом, а један негативну оцјену.

Тако је само у Дому здравља “Свети Лука” из Калиновика утврђен низ пропуста, од тога да дневник благајне није закључиван на крају дана, већ на мјесечном нивоу, до тога да новац од партиципације није уплаћиван на рачун трезора општине.

- Такође нису донијели одлуку о увођењу дежурства, као ни план јавних набавки за 2022. Поред тога Дом здравља је купио горива, али и обезбиједио услуге одржавања возила у износу од 59.937 КМ без спровођења процедуре јавних набавки - навели су ревизори.

У даљем извјештају ревизори су скренули пажњу да лице именовано за директора Дома здравља “Свети Лука” обавља и послове љекара, као једини запослени доктор медицине у тој установи.

- Прописима којима се уређује област рада и плата није дефинисан начин евидентирања сати на раду и обрачуна плате директорима Домова здравља који су упоредо ангажовани и у тимовима породичне медицине или на обављању других здравствених услуга - подвукли су ревизори.

Такође ревизори су навели и да су у Дому здравља запослена три лица без сагласности надлежног министарства.

Ништа боље код ревизора није прошао ни Дом здравља “Др Љубомир Ћеранић” Соколац, јер нису донијели правилник о јавним набавкама као ни друга акта из тог домена, док су са друге стране набављали разни материјал, али и услуге од 95.722 КМ без спровођења поступака јавних набавки.

Ревизори су скренули пажњу и на саму процедуру именовања директора соколачког Дома здравља.

- Конкурсна процедура за именовање директора није спроведена, а Скупштина општине Соколац је у априлу прошле године именовала вршиоца дужности директора - наведено је у извјештају тог дома здравља.

Ревизорски извјештај Дому здравља “Свети Сава” из Шековића пун је замјерки ревизора, а међу првима је да су запошљавали кадар без сагласности надлежног министарства.

- Директор Дома здравља није донио одлуку о увођењу дежурстава. Поред тога евиденција о присуству радника на раду је непотпуна, јер не садржи вријеме почетка и завршетка дневног рада радника, остварене сате који се односе на дежурство и прековремени рад - наведено је у извјештају.

Поред тога мјесечни фонд часова рада на основу којег је вршен обрачун плате за директора и један број љекара значајно је већи од прописаног.

- Годишњи сати прековременог рада по основу дежурства крећу се од 500 до 1.200 сати, чиме је прекршен Закон о раду те посебни колективни уговор за запослене у здравству којим је прописано да прековремени рад укључујући све видове рада не може износити више од 230 часова годишње - наведено је у извјештају ревизора.

Надаље утврђено је да је Дом здравља обрачун накнаде плате за дежурство вршио погрешно, али и да није обрачунавао посебни допринос за солидарност од 0,25 одсто нето плате запосленог лица у РС, чиме је прекршен Закон о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Негативно мишљење

Главна служба за ревизију јавног сектора РС пречешљала је и пословне књига Дома здравља у Сребреници и на крају им дала негативно мишљење.

- Полог новца од наплаћене партиципације није вршен на трансакциони рачун, док је стање новца у благајни веће од утврђеног максимума - само су неке од замјерки ревизора у раду Дома здравља Сребреница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана