Лиз Трас именовала министра иностраних послова, ево шта је говорио о Додику, Дејтону и Русији

Агенције
Лиз Трас именовала министра иностраних послова, ево шта је говорио о Додику, Дејтону и Русији

ЛОНДОН - Расподјела преосталих позиција у новој Влади Велике Британије услиједила је након што је Лиз Трас именована за премијерку, а нови министар иностраних послова ове државе биће Џејмс Клеверли.

Он је, за сада, широј јавности, непозната политичка личност, али ће представљати првог сарадника Трас.

Баш због тога што није до сада имао значајнију улогу у дипломатији, многи аналитичари и чланови Конзервативне партије сматрају да је Клеверли постављен на ову позицију како би Трас и даље имала детаљан увид у рад британске дипломатије.

- Високорангирани чланови Конзервативне партије сматрају да је Клеверлијево именовање осмишљено тако да она и даље може управљати вањском политиком док се налази на позицији премијерке - наводи лист „Гардијан“.

Осим функције коју обавља од уторка, Клеверли је раније обављао и функције државног министра за Европу и Сјеверну Америку, а раније је био и министар за Блиски исток и Сјеверну Африку.

Кроз ове улоге, иако није имао овлашћења као тадашња шефица дипломатије Лиз Трас, Клеверли је говорио о многим проблемима у Европи, укључујући и ситуацију у БиХ.

Прошле године у парламенту Велике Британије одржана је расправа о ситуацији на западном Балкану и у БиХ а Клеверли је тада критиковао српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика..

- Недавно политичко насиље изазива велику забринутост у Великој Британији. Милорад Додик пријети да ће се званичници из овог ентитета повући из државних институција. То је чин који се назива де факто сецесијом. Ово је опасан и намјеран покушај да се одврати од неуспјеха када је ријеч о побољшању стандарда живота и хватања у коштац с корупцијом. То је неприхватљиво - рекао је тада Клеверли.

Током говора у новембру 2021. године, Клеверли је изразио и подршку Кристијану Шмиту. Клеверли је, као министар за Блиски исток изјавио да је високи представник кључна институција и да ће Велика Британија наставити лобирати у подршци раду који високи представник обавља на међународној сцени.

- Међутим, и поред тога морамо спријечити фрагментацију земље. Многи од нас у парламенту су видјели истински ужас какав може носити сукоб на Балкану и морамо учинити све како бисмо то спријечили - рекао је Клеверли.

За Дејтонски мировни споразум је рекао да обавља важну функцију у одржавању мира.

-Не мислим да је икада био замишљен као трајно и структурно рјешење за ситуацију. Будућа еволуција политичке и друштвене структуре БиХ је тема коју ћемо морати сагледати у будућности - истиче Клеверли.

Клеверли је први пут посјетио БиХ у јуну ове  године гдје је рекао како ће Велика Британија „наставити подржавати БиХ на евроатлантском путу и у борби против руског малигног утицаја“.

- Само 700 миља даље, можемо видјети како Русија чини страшне злочине против украјинског народа. Знам да је то узбуркало сјећања на грозне догађаје у овој земљи деведесетих. Догађаје које не смијемо дозволити да се понове. Зато Британија у потпуности подржава БиХ на њеном европском путу. Обезбиједићемо 100 милиона долара за поуздане инвестиције широм Западно Балкана, а Велика Британија ће издвојити и двије милијарде фунти за извозно кредитирање за БиХ - рекао је Клеверли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана