Листићи ће се и даље бројати ручно: Стиже софтвер за техничко унапређење избора

ГС
Листићи ће се и даље бројати ручно: Стиже софтвер за техничко унапређење избора

САРАЈЕВО - У БиХ би ускоро требало да стигне софтвер за технолошка унапређења изборног процеса у БиХ, потврђено је из канцеларије ЕУ у Сарајеву.

Како је казао Фердинанд Кениг, портпарол канцеларије, ЕУ пружа подршку Централној изборној комисији БиХ кроз пилот-пројекат за идентификацију бирача отиском прстију, као и кроз сигуран софтвер за пренос избројаних гласова и повезаних информација директно са бирачког мјеста у ЦИК.

"Имплементација пилот-пројекта је у току. Извођачи ће ускоро испоручити софтвер, што ће ЦИК-у омогућити његову примјену за предстојеће изборе", рекао нам је он.

Напомене ради, и Амбасада САД и УСАИД спремни су такође да у одвојеном пројекту помогну техничко унапређење изборног процеса, што нам је недавно потврдио и Суад Арнаутовић, предсједник ЦИК-а, који нам је рекао да су представници и ЕУ и САД контактирали ЦИК и интересовали се како могу помоћи да се појача повјерење јавности у изборни процес.

САД су, како нам је рекао, спремне да кроз УСАИД омогуће набавку скенера аутентификације бирача и на тај начин помогну да се спријече "бугарски возови", лажни гласачи и сличне манипулације.

Додао је да би опрема, коју је набавила ЕУ, могла "покрити" 165 бирачких мјеста у десет општина, што би било довољно да се спроведе пилот-пројекат.

И ЦИК, како нам је рекао, чека да стигне обећани софтвер, како би се могло кренути у наредну фазу пројекта.

Важно је напоменути да овај пројекат предвиђа да се и даље гласачки листићи броје ручно, као и до сада, али да се истовремено пропусте кроз скенер.

На тај начин би се постигла двострука провјера, јер ће резултати практично бити пребројавани два пута. Тиме би се избили адути из руку оних политичара који су своје аргументе да не подрже техничке измјене темељили сумњом у манипулацију софтвером.

"Приликом гласања на изборима сваки грађанин има право да очекује да ће се његов глас чути. Нажалост, вјеродостојне тврдње о нерегуларностима на изборима у БиХ нарушиле су повјерење у изборне резултате, али и у демократске институције БиХ", рекао је Кениг за "Независне", због чега он подсјећа да је у првом од 14 кључних приоритета за кандидатуру БиХ Европска комисија позвала на спровођење избора у складу с европским стандардима кроз провођење препорука Канцеларије за демократске стандарде Организације за европску безбједност и сарадњу и Венецијанске комисије.

"Уочи општинских избора у јесен ове године власти у БиХ имају истинску прилику да ријеше дуготрајне слабости у дијелу интегритета изборног процеса. Преговори у Неуму и Сарајеву 2021. и 2022. године пружили су свеобухватан темељ за такве реформе. Подсјећамо да је већ два пута већина у Заступничком дому гласала за пакет интегритета. Позивамо странке у коалицији на државном нивоу да постигну споразум у складу с европским стандардима", нагласио је он.

Подсјећања ради, унапређење изборног процеса један је од предуслова за отварање преговора БиХ с ЕУ о чланству. На протеклом децембарском самиту Европског савјета, највишег политичког тијела ЕУ, донесена је одлука да се одлука о евентуалном отварању преговора донесе на самиту у марту ако се до тада постигне задовољавајући напредак.

"Напредак у реализацији 14 кључних приоритета до марта 2024. године, у овом случају кључног приоритета 1, такође би пружио снажне аргументе шефовима држава и влада земаља чланица да дају зелено свјетло за отварање приступних преговора с БиХ", рекао је Кениг.

 

На недавно одржаном састанку лидера странака које чине власт на државном нивоу неке од могућих договорених тачака односе се и на изборни процес, укључујући и техничке измјене и евентуалне нове моделе за испуњавање одлука Европског суда за људска права у Стразбуру о начину брисања дискриминационих одредаба из бх. Устава.

Иако нема званичних информација, незванично се спомиње да би се техничке измјене могле почети примјењивати од наредних општих избора 2026. године.

Наводно је договорено да се скенирање листића обави тек након затварања бирачких мјеста, а да се током изборног дана гласа само убацивањем листића у гласачку кутију.

Ако све буде ишло према плану, сви тестови биће обављени најкасније до изборног дана за локалне изборе, тако да би комплетан систем био спреман за 2026.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана