Линта: Власт у ФБиХ намјерава да отме Србима више од 1.000 станова

Срна
Линта: Власт у ФБиХ намјерава да отме Србима више од 1.000 станова

БЕОГРАД- Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива међународне институције и организације у БиХ да пошаљу јасну поруку властима у ФБиХ да одустану од неуставних и срамних законских приједлога и да умјесто њих усвоје она рјешења који ће прогнаним Србима, односно пријератним носиоцима станарског права, омогућити да добију правичну новчану надокнаду.

Он је навео да власт у ФБиХ намјеравају да отме прогнаним Србима више од 1.000 станова, од којих је већина у Сарајеву, а дио у Коњицу, Травнику, Бихаћу, Бугојну и другим мјестима.

У питању су станови бивше ЈНА на којима постоји станарско право још од прије ратних сукоба.

Линта сматра да је Влада ФБиХ предложила скандалозне измјене и допуне два закона који стављају пред свршен чин прогнане Србе који у ФБиХ имају станове са станарским правом.

-Предратним власницима војних станова биће понуђено да се по метру квадратном исплаћује 1.000 КМ, али да се та цијена умањи за амортизацију од један одсто годишње, од када је власник добио стан. Тржишна вриједност тих станова у Сарајеву је пет-шест пута виша од понуђеног износа - наводи Линта у писаној изјави.

Линта истиче да то конкретно значи да се породици која је добила стан 1989. године, цијена по метру квадратном умањује за 35 одсто, односно са 1.000 КМ на 650 КМ.

-У питању је смишљена дискриминација да се прогнаним Србима, чији станови вриједе од 3.000 до 4.000 КМ по метру квадратном исплати по 1.000 КМ минус амортизација од један одсто годишње. Уколико не прихвате понуђену цијену прогнани Срби ће остати без станарског права који су стекли прије ратних дешавања у БиХ - наводи Линта.

Према његовим ријечима, једино праведно рјешење за питање војних станова у ФБиХ, у случају да прогнани Срби не желе или не могу да остваре поврат ових станова, јесте исплата новчане надокнаде у висини тржишне вриједности станова.

Влада ФБиХ усвојила је 9. јануара Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, који су потом упућени у парламентарну процедуру.

Нацртом измјена и допуна Закона о враћању, додјели и продаји станова, између осталог, регулише се питање располагања становима уколико давалац стана на коришћење није поднио захтјев за враћање стана на располагање у прописаном року на начин да се у том случају стан ставља на располагање општини на чијем се подручју налази.

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којим постоји станарско право предвиђа се и да носилац права из купопродајног уговора који је закључио правно обавезујући уговор, а који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територије БиХ, а није стекао ново станарско право или право које одговара том праву, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана