Линта: Тужилаштво у Београду да подигне оптужнице против одговорних за злочин у Сердарима

Срна
Линта: Тужилаштво у Београду да подигне оптужнице против одговорних за злочин у Сердарима

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да Тужилаштво за ратне злочине у Београду треба да подигне оптужнице против одговорних за злочин над Србима у селу Сердари код Котор Вароши, али и за многе друге злочине против Срба на подручју БиХ.

Он је оцијенио да је злочин у Сердарима, који су прије 30 година починили припадници муслиманско-хрватских војних формација, за циљ имао уништење Срба.

Линта је подсјетио да је том приликом убијено 16 српских цивила, од којих двоје дјеце, а једна трудна жена је тешко рањена, али је успјела да преживи, саопштено је из Савеза Срба из региона.

-Пред Судом БиХ вођен је кривични поступак против свега тројице бивших припадника муслиманских јединица од којих је један осуђен на 11 година а двојица су ослобођени. Ријеч је о једном од многих доказа да правосуђе БиХ није независно и непристрасно већ је у функцији муслиманске ратне политике с циљем да се оправда лажни наратив да су Срби агресори и злочинци, а муслимани жртве и ослободиоци - указао је Линта.

Линта је рекао да српски народ неће никада заборавити жртве у селу Сердари.

-Годишњица злочина треба да служи као подсјећање да се тражи правда за жртве процесуирањем одговорних, да се боримо за истину и да се подрже преживјели чланови породица. Није могуће говорити о помирењу без кажњавања наредбодаваца и починиоца злочина над Србима и једнаког поштовања свих жртава без обзира на националну и вјерску припадност - рекао је Линта.

Најмлађа жртва злочина у Сердарима имала је четири, а најстарија 60 година.

У нападу на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко (60), Босиљка (53), Јеленко (31), Радмила (21), Славко (60), Данка (54), Драго (47), Мирко (31), Славиша (22) и Споменка Сердар (19), Љубица (40), Слободанка (12) и Сњежана Тепић (4), Никола Дукић (40), те Славко (55) и Славојка Бенцуз (21).

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за злочин у Сердарима, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослобођени, иако су и они првостепеном пресудом били осуђени на 11, односно 10 година затвора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана