Линта: Суд БиХ одуговлачи суђење Дудаковићу, правда за српске жртве и даље недостижна

ГС
Линта: Суд БиХ одуговлачи суђење Дудаковићу, правда за српске жртве и даље недостижна

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас да је прошло више од пет година од почетка судског процеса команданту Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифу Дудаковићу, а да још нема осуђујуће пресуде за масовне злочине над српским народом.

Линта је истакао да су од 14. септембра 1995. до краја исте године припадници Петог корпуса тзв. Армије БиХ починили масовне и монструозне злочине над српским заробљеницима и цивилима у Босанском Петровцу, Кључу, Босанској Крупи и Санском Мосту, за које до данас нико није осуђен.

У злочиначким акцијама „Маестрал“ и „Сана 95“ муслиманске снаге су протјерале српски народ са његових вјековних огњишта, а они који су остали или били заробљени су погубљени, саопштио је данас Савез Срба из региона.

Суђење команданту Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифу Дудаковићу и групи од 16 бивших припадника тог корпуса почело је још у априлу 2019. године, а тужилаштво их терети за планско учествовање у удруженом злочиначком подухвату с циљем прогона Срба у општинама Босански Петровац, Босанска Крупа, Кључ и Сански Мост у другој половини 1995. године.

Оптужницом се терете за убиства више од 300 Срба, од којих су већина цивили, углавном старије доби, као и за уништавање 38 цркава и других вјерских објеката.

Линта наводи да се рочишта у том поступку често одгађају из разних разлога, с циљем да се одуговлачи судски процес и да Дудаковић не буде осуђен за злочине над Србима.

- Неприхватљиво је да нико не одговара за српске жртве на подручју општина Босански Петровац, Босанска Крупа, Кључ и Сански Мост, јер постоји видео материјал, изјаве свједока, записи и многи други докази који јасно говоре о масовним и планским злочинима Петог корпуса тзв. Армије БиХ под командом Атифа Дудаковића, нагласио је Линта.

Он је додао да за бројне злочине над Србима у зеничкој регији, тузланској регији, средњој Босни, Подрињу, Посавини, Сарајеву, западној Херцеговини, Возући, Озрену и другим стратиштима нису ни формирани предмети, нити су подигнуте оптужнице, што, како тврди, потврђује да је Суд БиХ политички и у функцији бошњачке политике, а не у служби права и правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана