Линта: Српско тужилаштво да покрене истрагу о злочину над Србима на Банији

Срна
Линта: Српско тужилаштво да покрене истрагу о злочину над Србима на Банији

БЕОГРАД- Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је поводом 32 године од некажњеног злочина хрватских снага над српским цивилима цапрашких села на Банији, да Тужилаштво за ратне злочине у Београду покрене истрагу и подигне оптужицу за овај ратни злочин, који је један од највећих извршених над српским цивилима током рата на подручју данашње Хрватске.

Линта је подсјетио да је Жупанијско државно тужилаштво у Сиску 2006. године одбацило кривичну пријаву коју су породице убијених поднијеле против четворице припадника "зенги" за ратни злочин против цивилног становништва.

"У скандалозном образложењу је наведено да су њихови рођаци убијени у оружаном сукобу између паравојних група такозване САО Крајине и Хрватске војске или су колатерална штета тог оружаног сукоба", навео је Линта у саопштењу.

Он је рекао да је хрватско правосуђе у функцији хрватске ратне политике и да су хрватски судови, не само одбили тужбе за накнаду штете породицама убијених српских цивила, већ су породице биле у обавези да надокнаде трошкове парничког поступка у износу од више хиљада евра.

"У питању је најдубље вријеђање српских жртава и њихових породица и потврда да се Хрватска није суочила са својом мрачном прошлошћу", навео је Линта.

Хрватске паравојне и полицијске снаге су 22. августа 1991. године, пролазећи кроз села Чакале, Брђани, Трњани, Старо Село, Блинска Греда, Бестрма, Блински Кут, Кињачка и Брђанска Коса убијали кога год су видјели или им је изашао у сусрет.

Убили су 22 цивила, при чему је најмлађа жртва била двадесеттрогодишња Жељка Боиновић.

Послије овог догађаја Срби из ових српских села више нису одлазили на посао у Сисак, већ су организовали одбрану својих кућа, а убрзо су основали општину коју су назвали Цапраг.

Линта је затражио да Србија оснује меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије, чији би циљ био правна и политичка борба за истину о карактеру ратова деведесетих година прошлог вијека и за истину о страдању српског народа.

Он је навео да би у оквиру тог меморијалног центра требало подићи и монументални споменик српским жртвама страдалим у ратовима на простору бивше Југославије од 1991. до 2000. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана