Линта: Србија треба да пружи више помоћи Србима у ФБиХ

Танјуг
Линта: Србија треба да пружи више помоћи Србима у ФБиХ

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да Србија треба да пружи далеко више помоћи и подршке Србима у ФБиХ јер је њихов положај врло тежак и пријети им тихо нестајање.

Како је навео, преостали Срби су препуштени сами себи и не могу да остваре основна људска права, а о томе свједоче бројне чињенице.

-У доста села Срби повратници немају струје, воде, продавница, мобилне мреже, амбуланти. Путеви су веома лоши или уништени а многе порушене куће у српским селима нису обновљене. Здравствена заштита је јако лоша јер Срби у најближу здравствену установу путују више десетина километара. Услови за школовање веома тешки јер поједина српска деца свакодневно путују у школу 15-20 и више километара. У школама у општини Гламоч и другим местима у Федерацији српска деца не уче српски језик и националну групу предмета. На подручју Унско-санског кантона Срби повратници имају проблем са безбедношћу због миграната. Посебан безбедносни проблем имају власници земље око мигрантског кампа који је отворен у српском селу Липа - рекао је он.

Према његовим ријечима, због нељудских услова живота Срби повратници су принуђени да размишљају о одласку на својих вјековних огњишта, наведено је у саопштењу Савеза Срба из региона.

-Федерална власт, као и кантоналне и велика већина локалних власти игноришу бројне проблеме нашег народа. Очигледно је да власти у ФБиХ воде политику планске дискриминације преосталих Срба с циљем њиховог потпуног нестанка - указао је он.

Линта наводи да Србија треба да предузме конкретне мјере и активности у вези са обновом путне инфраструктуре и кућа, решавање питања струје и воде, побољшање здравствене заштите, обезбјеђивање школовања српске дјеце на српском језику.

Поред тога, потребно је, како је навео, предузети конкретне мјере и пружити помоћ српским повратницима у области пољопривреде, сточарства и занатства, као и отварању малих погона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана