Линта: Потребна већа помоћ малобројним Србима у ФБиХ

Срна
Линта: Потребна већа помоћ малобројним Србима у ФБиХ

БИЈЕЉИНА - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да Србија треба више да помаже малобројне Србе у Федерацији БиХ јер се налазе у изузетно тешком положају и пријети им нестанак.

Линта је истакао да Србија треба да помогне Србима родом и поријеклом са подручја ФБиХ да сачувају своју земљу, куће, њиве и шуме и да остваре своја права која има гарантује Дејтонски споразум.


"Србија треба да предузме конкретне мјере и активности да помогне малобројним Србима у ФБиХ везано за обнову путне инфраструктуре и кућа, рјешавање питања струје и воде, побољшање здравствене заштите, обезбеђивање школовања српске дјеце на српском језику, помоћ српским повратницима у области пољопривреде, сточарства и занатства и отварању малих погона", навео је Линта.

Према његовим ријечима, Србија треба активно да помогне и да се обнове порушене или оштећене православне цркве и парохијски домови, затим, завичајни, односно сеоски домови гдје ће се српски народ окупљати једном или више пута годишње.

"Потребно је радити и на чишћењу и уређењу православних гробаља и обнови порушених споменика", поручио је Линта.

Он је додао да су преостали Срби препуштени сами себи и да не могу да остваре основна људска права.

"О томе свједоче бројне чињенице. Срби не могу у значајнијем броју да се запосле у државном и јавном сектору, а у доста села Срби повратници немају струју, воду, продавнице, мобилну мрежу, амбуланте. Путеви су веома лоши или уништени, а многе порушене куће у српским селима нису обновљене", истакао је Линта.

Он је навео да се у тешкој ситуацији налазе и четири општине насељене већински српским становништвом /Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац/ због дискриминаторског односа кантоналних и федералних власти.

Линта је истакао да су се у претходном периоду десили бројни злочини из мржње према Србима у Федерацији БиХ.

"У прошлој и овој години десила су се убиства и физички напади на српске повратнике, затим вандалски напади на православне храмове и капеле и српска гробља с циљем застрашивања малобројног српског народа. За та недјела нико никада није одговарао", рекао је Линта.

Линта је истакао да је са подручја Федерације БиХ током и непосредно послије рата протјерано више од 500.000 Срба, а према процјени и урађеној анализи, према његовим ријечима, на подручју Федерације БиХ тренутно живи око 36.000 Срба, док их је према попису из 2013. године било 56.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана