Линта: "Олуја" је највећи ратни злочин послије Другог свјетског рата

Срна
Линта: "Олуја" је највећи ратни злочин послије Другог свјетског рата

"Бројне чињенице непобитно потврђују да је "Олуја" била највећи ратни злочин послије Другог свјетског рата на овим просторима, али и у Европи", изјавио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Линта је нагласио да је "Олуја" била "завршни чин чишћења Хрватске од Срба".

- "Олуја" није била никаква ослободилачка ни одбрамбена акција, већ злочиначка акција са циљем да се Хрватска етнички очисти од Срба. У прве двије године рата са урбаног дијела Хрватске протјерано је преко 250.000 Срба. Сва трагедија се своди на акцију "Олуја", али она је само завршни чин. Циљ тадашњег хрватског предсједника Фрање Туђмана је био протјеривање Срба и остваривање сна Анте Павелића и усташког покрета - рекао је Линта.

Линта је напоменуо да је сурова чињеница да за злочине у "Олуји" нико није одговарао.

- Хашки трибунал није оправдао очекивања. Требао је бити суд правде, а био еј управо супротно - суд неправде и класични политички суд основан у функцији Запада са циљем да се оправда лажни наратив да су Срби главни кривци за рат у бившој Југославији. Правосуђа у региону нису независна и непристрасна већ етнички мотивисана непријателљским политикама према Србима - истакао је Линта. 

Линта је нагласио да Срби прогнани из Хрватске и даље имају велики број проблема.

- Споменућу само неке - 40.000 отетих станарских права, преко 10.000 минираних српских кућа, отето око милион катастарских парцела пољопривредних земљишта. Поред тога, десетине људи има проблема са радним стажом, пензионерима се не исплаћују редовно пензије из Хрватске. По пензионеру просјечно се 81 пензија дугује из Хрватске - рекао је Линта.

Линта је оцијенио да је веома важно да се обиљежава сјећање на страдале и прогнане у акцији "Олуј".

- Послије Другог свјетског рата смо имали политику лажног братства и јединства и негирања злочина у НДХ над Србима и то нам се деведесетих вратило као бумеранг. Зато је битно да његујемо културу сјећања, али и да страдање и прогон Срба не смијемо свести само на "Олују".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана