Линта: Једини осуђени за злочин над Србима у Билогори има статус хероја

СРНА
Линта: Једини осуђени за злочин над Србима у Билогори има статус хероја

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да се хрватско друштво још није суочило са својом мрачном прошлошћу с обзиром на то да једини осуђени за злочин над Србима са Билогоре у акцији "Откос" има статус хероја.

Поводом 32 године од злочина у источној Билогори, Линта је навео да је за то одговарао само Вељко Марић кога је Вијеће за ратне злочине у Београду осудило на 12 година затвора због убиства једног српског цивила.

Српско Тужилаштво за ратне злочине је отворило истрагу против Марића за ликвидацију још двојице Срба и мучење једног српског цивила.

Линта је напоменуо да је Марић у јуну 2015. године изручен Хрватској на издржавање казне гдје има статус хероја због суђења у Србији, а хрватско правосуђе није наставило поступак, што не представља никакво изненађење.

Он је подсјетио да су на данашњи дан прије 32 године хрватске паравојне снаге започеле злочиначку акцију "Откос" с циљем протјеривања или ликвидације српског народа у источној Билогори, троуглу између Бјеловара, Дарувара и Вировитице и већим дијелом Грубишног Поља.

Прије и током злочиначке акције "Откос" страдао је најмање 41 цивил и 24 припадника Територијалне одбране Грубишно Поље. Протјерано је око 4.000 Срба из 38 насеља.

Српски цивили су ликвидирани хладним или ватреним оружјем након свирепог мучења, одређен број је спаљен послије извршеног злочина, а међу страдалима је било и Хрвата, Мађара и осталих поријеклом из мјешовитих бракова, подсјећају из Савеза Срба региона.

Послије завршетка "Откоса" почело је систематско пљачкање, паљење и минирање српских кућа и православних цркава у Растовцу и Доњој Рашеници, које су саграђене крајем 17. и почетком 18. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана