Линта: Брисел и Берлин срамно ћуте на то што Загреб слави прогон и убијање Срба

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Хрватска је једина чланица ЕУ која слави прогон и убијање једног народа, и то као државни празник, на шта Брисел и Берлин срамно ћуте, што је врхунско лицемјерје, поручио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Према његовим ријечима, суштински разлог за то је политика двоструких аршина западних центара моћи, према којима су Срби и даље главни кривци за ратове деведесетих година прошлог вијека и злочиначка страна, а Хрвати, муслимани и Албанци, тобоже, жртве великосрпске агресије које су водиле некакве одбрамбене ратове.

Линта је поновио да Србија треба да покрене правну, дипломатску и политичку борбу за истину о карактеру ратова деведесетих, те нагласио да Хрватска нема спремности за суочавање са својом тамном прошлошћу.

"То конкретно значи да ће се у Хрватској и даље славити прогон Срба, цементирати етничко чишћење, величати ратни злочиници и омаловажавати, прећуткивати и умањивати српске жртве", рекао је Линта.

Он је указао и да Хрватска у континуитету води политику застрашивања протјераних Срба путем потјерница и хапшења.

"Хрватско правосуђе има за циљ да покреће монтиране судске поступке и доноси лажне пресуде против српских бораца с циљем да се оправда лажни мит о домовинском рату. Србија треба да оснује Канцеларију за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине и пружи им стручну, правну и финансијску помоћ. Српски борци су се часно и поштено борили за свој народ и државу и сада држава треба да стане иза њих и да их заштити", поручио је Линта.

Он је затражио да Србија покрене и дијалог са Хрватском о рјешавању отетих имовинских, стечених и других права прогнаних Срба и других оштећених грађана.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", погинуло и нестало 1.872 Срба.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана