Линта: Бошњаци прославама провоцирају Србе и Српску

Срна
Foto: Facebook

БЕОГРАД- Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је Срни да су данашње прославе 1. марта у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикту у суштини провокација према Србима и Републици Српској јер се Бошњаци никада нису помирили са истином да, упркос свој западњачкој логистици, нису успјели да током протеклих деценија створе унитарну БиХ.

Линта је истакао да Срби треба да остану постојани у свом ставу и у вези са овим датумом и у вези са цјелокупним односима у БиХ, и на бранику одбране међународног права.

Он је нагласио да Срби треба јасно да кажу да су они фактор стабилности и мира на Балкану, док је политичко Сарајево оно које удара у ратне бубњеве, које би да се врати у историју и које се не мири са постојећим стањем и не одустаје од циља Алије Изетбеговића да БиХ буде унитарна.

"Срби данас и увијек треба јасно да пошаљу поруку да никада овај дан неће бити прихваћен за српски народ, нити ће га Срби икада славити, већ ће то бити подсјећање на њихово страдање. Истовремено, свијет треба да зна да Срби у БиХ бране међународно право и међународни споразум и да ће на томе инсистирати", рекао је Линта.

Он је нагласио да 1. март симболише покушај муслимана да створе унитарну БиХ у којој ће Срби бити грађани другог реда, а дио бити "очишћен" и протјеран.

Линта је рекао да Срби 1. март 1992. године, који Бошњаци обиљежавају као "дан независности", памте као дан који је испровоцирао рат у БиХ и дан који их подсјећа на страдање.

Линта сматра да Срби као народ треба да интензивније раде и на промоцији истине о стварном карактеру рата у БиХ и да се у најскорије вријеме сними филм о убиству српског свата Николе Гардовића на Башчаршији и ономе шта је услиједило након тога.

"Веома је важно да се снимају и играни и документарни филмови, да се на тај начин боримо за истину о страдању српског народа, да се боримо за истину о правим узроцима у БиХ и генерално ратова на простору бивше Југославије", рекао је Линта.

У дијелу ФБиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана