Линта: Београд да покрене истрагу за ужасан злочин у Вариводама

Срна
Линта: Београд да покрене истрагу за ужасан злочин у Вариводама

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је да Тужилаштво за ратне злочине у Београду коначно покрене истрагу и подигне оптужницу за ужасне злочине које су починили припадници хрватске војске и полиције током и послије злочиначке акције “Олуја” над српским цивилима у Вариводама и у низу других села и мјеста, као и над ратним заробљеницима, јер истрагу није покренуло хрватско правосуђе.

Прошле су скоро три деценије од кукавичког злочина и свирепог убиства које су припадници хрватске војске и полиције починили над недужним цивилима у Вариводама код Книна, а хрватско правосуђе није чак ни подигло оптужницу, а камоли донијело осуђујућу пресуду за наредбодавце и починиоце.

Он је указао да такође нико није одговарао ни за многе друге злочине над српским цивилима у околним селима Голубић, Гошић, Плавно, Отон, Мокро поље, Уздоље, Жагровић и друга.

-Мали број Срба је остао код својих кућа само зато што су повјеровали обећању ратног злочинца Фрање Туђмана да свима који нису “окрвавили руке” гарантује безбједност. Због тога су платили главом - рекао је Линта, саопштио је Савез Срба из региона.

Линта је зато затражио да Тужилаштво за ратне злочине у Београду коначно покрене истрагу и подигне оптужницу за ужасан злочин који су починили припадници хрватске војске и полиције током и послије злочиначке акције “Олуја” над српским цивилима у Вариводама и у низу других села и мјеста, као и над ратним заробљеницима.

У Вариводама је 28. септембра 1995. године, готово два мјесеца од злочиначке акције “Олуја”, погубљено десет недужних цивила чија је просјечна старост била 67 година, само зато што су били Срби.

На том подручју није било ратних дејстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана