Линта: 10. април да буде дан сјећања на геноцид у НДХ

Срна
Линта: 10. април да буде дан сјећања на геноцид у НДХ

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта предложио је државним органима Србије да 10. април прогласи за дан сјећања на геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској.

Према његовим ријечима, главни разлог за то је чињеница да је оснивањем НДХ 10. априла 1941. године започела реализација дуго припреманог плана истребљења и уништења српског народа огњем и мачем на читавом подручју данашње Хрватске, БиХ и Срема све до Земуна с циљем стварања етнички чисте велике Хрватске без Срба.

-Сваког 10. априла читава Србија би требало да застане на двије минуте - додао је Линта.

Он је навео да би се сиренама, црквеним звонима, стајањем у мјесту и комеморативним скуповима одала почаст српским жртвама геноцида у НДХ.

-Грађани би стајали у мјесту на улицама, радним мјестима, домовима, балконима, кафићима, ресторанима и др. Такође, аутомобили, аутобуси и камиони би се заустављали на путевима и возачи би излазили из њих и стајали у мјесту- додао је Линта.

У основним и средњим школама на тај дан би се организовао посебан школски час с циљем упознавања ученика са извршеним геноцидом над Србима у НДХ, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

Линта је рекао да би тога дана радио и ТВ станице емитовале програме о теми геноцида.

-Након сирена, црквених звона и стајања у мјесту требало би да се одржи државна церемонија обиљежавања Дана сјећања на српске жртве геноцида у НДХ. На овај начин држава Израел сваког 18. априла обиљежава Дан сјећања на жртве Холокауста -  указао је Линта.

Подсјетио је да је Законом о државним празницима у Србији 22. април установљен као Дан сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату.

-Дан сјећања се обиљежава у спомен на 22. април 1945. године и пробој групе логораша из концентрационог логора смрти у Јасеновцу - Доња Градина. Међутим, у Србији још није установљен дан који је посвећен посебно сјећању на српске жртве геноцида у НДХ - навео је Линта. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана