Гаврић: Лијекови у Српској скупљи због понашања Агенције за лијекове БиХ

Срна
Гаврић: Лијекови у Српској скупљи због понашања Агенције за лијекове БиХ

БИЈЕЉИНА - Цијена лијекова у Републици Српској највише зависи од одлука Агенције за лијекове БиХ над којом Српска нема утицаја и на чијем челу је Александар Золак, изјавила је данас у Бијељини савјетник директора Фонда Бранка Гаврић.

Гаврићева је подсјетила да је управо због тога у Народној скупштини и покренута иницијатива за формирање Агенције за лијекове Републике Српске, али су је страни фактори и опозиција одбацили.

Коментаришући тврдње изречене на појединим страначким скуповима и у медијима да су институције Републике Српске одговорне што су лијекови и до два пута скупљи него у Србији, Гаврићева је рекла да је права адреса за таква питања Агенција БиХ.

“На формирање цијене лијекова у Српској у највећој мјери утиче Агенције за лијекове БиХ која захтијева стриктну регистрацију унутар БиХ, а због величине тржишта то се многим произвођачима или не исплати и одустају од регистрације, или те трошкове укалкулишу у цијену лијека”, навела је Гаврићева.

Према ријечима Гаврићеве, Агенција је на овај начин практично затворила тржиште БиХ, што велепродавцима омогућава да зарачунавају веће марже, а на то све се зарачунава ПДВ који је већи него у Србији.

Право питање је, сматра она, због чега Агенција за лијекове БиХ не коригује цијену регистрација кроз промјену поступка, или се тржиште БиХ не отвори или удружи са тржиштима околних земаља.

“Агенција за лијекове Републике Српске требало да је успостави контролу над унутрашњим тржиштем ентитета, гђе би се у промету могли наћи и лијекови који су регистровани у Србији, без обавезе поновне регистрације. Покушали би се наћи и други начини отварања, јер је крупније тржиште интересантније произвођачима”, рекла је Гаврићева новинарима.

Она је појаснила да је тако лијек у Италији или Грчкој јефтинији него у Србији.

Гаврићева је истакла да цијену скупих лијекова због оваквог, условно речено монополског понашања Агенције за лијекове БиХ, плаћају лица која не путују, или којима је Србија далеко.

Она је оцијенила да најгоре пролазе пацијенти за чије лијекове су потребни препарати којих уопште нема у БиХ, јер њихова регистрација није исплатива. Међу њима су и ђеца која имају пулмолошке проблеме, реуматолошки и други болесници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана