Лицитација земљишта на Јахорини изазвала буру на релацији Уставни суд БиХ - Влада Републике Српске

ГС
Лицитација земљишта на Јахорини изазвала буру на релацији Уставни суд БиХ - Влада Републике Српске

Уставни суд БиХ забранио лицитацију земњишта на Јахорини: "Све док високи представник другачије не одлучи". Министар трговине и туризма Републике Српске, Денис Шулић: Уставни суд БиХ дјелује антиуставно.

Уставни суд Босне и Херцеговине данас је на пленарној сједници поништио одлуке Владе Федерације Босне и Херцеговине којима је промијенила намјену државног земљишта на подручју Вареша, те Владе Републике Српске о начину и условима продаје некретнина на Јахорини путем лицитације.

Како је саопштено, Уставни суд је за обје одлуке утврдио да су супротне одредбама Устава Босне и Херцеговине, те да су ништавне и престају важити даном објаве у службеним гласницима, јавља Н1.

Уставни суд БиХ блокирао продају земљишта на Јахорини уз "занимљиво" образложење

Претходно је на сједници 31. маја Уставни суд донио привремене мјере којима су ван снаге стављене ове одлуке.

У случају одлуке Владе ФБиХ, Уставни суд је наложио Влади ФБиХ и Федералном министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства да предузму одговарајуће кораке којима ће поништити све одлуке и активности које су засноване на оспореној одлуци.

Уставни суд БиХ је данас Влади Републике Српске и Министарству трговине и туризма Републике Српске наложио да предузму одговарајуће кораке којима ће поништити све одлуке и активности које су засноване на оспореној одлуци.

– Уставни суд је нагласио да је Влада РС располагала државном имовином која је под забраном располагања и која је у искључивој надлежности институција БиХ – саопштено је из Уставног суда БиХ, који је о овом предмету одлучивао након што је захтјев упутило 13 посланика Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

– Ове одлуке ће бити достављене подносиоцима захтјева у року од мјесец дана и објављене у што краћем року на интернет страници Уставног суда Босне и Херцеговине – додаје се у саопштењу Уставног суда БиХ.

Саопштен је и сажетак ових одлука.

– У обје одлуке Уставни суд је закључио да се ради о шумском земљишту које представља државну имовину која је под забраном располагања, како је то Уставни суд утврдио у својим ранијим одлукама које се односе на исто питање. Стога је закључено да Влада ФБиХ и Влада РС нису биле надлежне да својим одлукама на било који начин располажу наведеном државном имовином.

Уставни суд подсјећа да је Законом о привременој забрани располагања државном имовином Босне и Херцеговине прописано да привремена забрана располагања државном имовином “остаје на снази до ступања на снагу закона на државном нивоу којим се уређују права власништва и управљања државном имовином, а који би усвојила Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, односно све док високи представник другачије не одлучи”.

Сличну одредбу садрже и закони о привременој забрани располагања државном имовином Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине. Чињеница да Парламентарна скупштина БиХ још увијек није донијела закон којим ће регулисати право власништва и управљања државном имовином не може бити оправдање ентитетским владама да неовлаштено располажу том имовином – истакнуто је из Уставног суда БиХ.

Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске, изјавио је за АТВ да је све што ради Уставни суд БиХ политички обојено, те да није у складу са Уставом БиХ.

Коментаришући одлуку Уставног суда који је одлуку о продаји непокретности у својини Републике Српске, у оквиру посебног подручја Јахорина, прогласио ништавном, Шулић је рекао да си судије Уставног суда које су судиле у овом процесу направиле државни удар.

„Знате да је најтеже кривично дјело у свакој модерној сувереној земљи покушај државног удара и надам се да ће органи поступити по томе и надам се да ће ухапсити судије Уставног суда и да ће их процесуирати за покушај државног удара“, изјавио је Шулић за АТВ.

Министар је казао да се из штурог саопштења овог суда може видјети да они проглашавају земљу на Јахорини имовином БиХ. Истакао је да Уставни суд БиХ треба да поступа по Дејтонском мировном споразуму.

 - Понављам, Дејтонским мировним споразумом је дефинисано које су надлежности БиХ а све оно што није дефинисано, речено је да ће се ентитетима дати на управљање и да се ентитети између себе договарају како ће управљати тим процесима, између осталог, ту је и питање имовине, рекао је Шулић за АТВ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана