Летачка обука официра авијације у Батајници

Танјуг
Летачка обука официра авијације у Батајници

БЕОГРАД - Основна летачка обука официра авијације на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници је у току, саопштило је данас Министарство одбране.

Како се наводи, у обуци учествују официри који су успјешно савладали војностручно оспособљавање за резервне официре тог рода.

Обука, коју спроводе инструктори и наставници летења из 890. мјешовите хеликоптерске ескадриле, реализује се на хеликоптерима "газела" и састоји се из пет разреда - основно, навигацијско, инструментално, групно и ноћно летење.

Како се објашњава у саопштењу, млади потпоручници, да би приступили летачкој обуци, још током војностручног оспособљавања за резервне официре рода авијације, прошли су земаљску припрему, која обухвата познавање карактеристика хеликоптера и техника пилотирања, теоретске садржаје из области аеродинамике и метеорологије и почетни сегмент основне летачке обуке.

Наставник летења капетан прве класе Иван Сибиновић из 890. ескадриле, прецизирао је да је циљ летачке обуке да се официри рода авијације у потпуности оспособе за управљање хеликоптером "газела", како би након тога наставили даљу обуку на сложенијим типовима хеликоптера.

- Када заврше обуку и савладају пет основних разреда, они ће стећи звање пилота. Тренутно смо на основном летењу, као првом разреду обуке. Пет разреда је темељ за даљи развој пилота у стручном смислу, истиче капетан прве класе Сибиновић.

Војностручно оспособљавање резервних официра рода авијације је један од модела попуне официрима овог рода Војске Србије који је установљен почетком 2022. године, а могу да га похађају држављани Србије који имају завршен факултет и нису старији од 27 година.

По његовом успјешном завршетку, полазници се примају у професионалну војну службу у чину потпоручника и започињу летачку обуку за војног пилота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана