Лес: Рајли пријети умјесто да провјери чињенице

Srna
Foto: Arhiva

ЛОНДОН - Водећи истраживач у Центру за геополитику Универзитета у Кембриџу Тимоти Лес изјавио је поводом притиска на медије у Републици Српској од британског амбасадора Џулијана Рајлија и писма које је Рајли упутио главном и одговорном уреднику Алтернативне телевизије /АТВ/ Милијани Кос да би амбасадор, умјесто пријетњи пријавом и довођења у питање мишљења уредника, требао да провјери чињенице.

Он је Срни рекао да разумије нервозу, али да сматра да су обје стране "претјерано реаговале".

"Мој коментар је да обје стране претјерано реагују, мада разумијем зашто су сви нервозни", истакао је Лес.

Лес је навео да Рајли, очигледно, сматра да је АТВ погрешно приказала чињенице, али да не постоји начин да он провјери тврдње британског амбасадора.

"Међутим, мислим да би било боље да се једноставно провјере чињенице, а не да Рајли доводи у питање мишљење уредника или да пријети да ће пријавити АТВ, како он то каже, `надлежним органима`", истакао је Лес.

Лес сматра да ни АТВ не треба да претјерано реагује.

"Амбасадор је изнервиран због пријаве и уложио је жалбу, на шта има право. Међутим, уколико Амбасада Велике Британије не планира да покрене директан правни поступак и уколико нема назнака за тако нешто, онда је то завршено питање и живот може да се настави као раније", додао је Лес.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Џулијан Рајли упутио је писмо главном и одговорном уреднику АТВ-а Милијани Кос у којем је, између осталог, навео да је "забринут" због прилога АТВ-а од 16. јануара у вези са санкцијама које је Велика Британија увела маркетиншкој агенцији "Маниа" јер је била ангажована у организацији прославе Дана Републике Српске.

Главни и одговорни уредник АТВ-а Милијана Кос изјавила је Срни да јој није познато да амбасадор неке земље, за којег се јасно зна шта су му обавезе, пише главном уреднику медија, те да је то доживјела као директан притисак на професионалан рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана