Лендо: Нема избора предсједника ФБиХ без договора о премијеру

ГС
Лендо: Нема избора предсједника ФБиХ без договора о премијеру

САРАЈЕВО - Члан руководства ФБиХ Рефик Лендо (СДА) казао је да неће бити избора предсједника ФБиХ док се лидери СДП-а, СДА и ХДЗ-а не договоре о томе ко ће бити премијер ФБиХ.

Он је казао да је упутио два писма, једно с приједлогом да се одржи заједнички састанак њега и друга два члана руководства, Игора Стојановића и Лидије Брадаре, у наредни петак у 10 часова у Парламенту ФБиХ и друго којим је послао молбу лидерима странака – СДА Бакиру Изетбеговићу, ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу и СДП-а Нермину Никшићу да се договоре и олакшају члановима руководства ФБиХ да изаберу предсједника ФБиХ.

-Да би ми могли одредити предсједника и потпредсједника ФБиХ морамо знати ко ће бити премијер, не могу бити из истог народа. Из тих разлога ја сам послао ову другу молбу - рекао је Лендо.

Додао је да нема никакве блокаде јер се, како каже лидери поменуте три партије морају договорити.

-А нас троје из руководства ФБиХ морамо одредити послије премијера и Владу ФБиХ - казао је Лендо, преноси Кликс.

Истакао је да нема договора ако није укључена СДА и ако нема договора о премијеру неће бити изабран ни предсједник ФБиХ, ни Влада ФБиХ.

-Онда се ми не можемо договорити ко је предсједник, а ко потпредсједници ФБиХ - тврди Лендо, додавши да се он ипак нада договору лидера странака.

Нагласио је да оптужбе Лидије Брадаре да он блокира ФБиХ нису тачне.

-Без СДА нема процеса у овом дијелу. СДА је побједник ови избора. Иза странке СДА стоји близу 300.000 гласача и за мене као бошњачког представника у руководству ФБиХ стоји близу 300.000 гласача који траже да без Бошњака нема формирања Владе - рекао је Лендо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана