Легија свједочио у случају "Ћурувија"

ГС
Легија свједочио у случају "Ћурувија"

Пред вијећем Апелационог суда данас је настављен претрес по жалбама на првостепену пресуду којом су четворица некадашњих радника Државне безбједности осуђени на казну затвора од укупно 100 година за учешће у убиству новинара и власника "Дневног Телеграфа" Славка Ћурувије 1999. године.

На данашње суђење су позвани да свједоче некадашњи командант јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија и осуђени припадници земунског клана, јавља Еуронеwс Србија. 

Они тренутно издржавају казне у затвору Забела због убиства премијера Зорана Ђинђића и других злочина.

Улемек је, одговарајући на питања адвоката одбране, рекао да није рекао тужиоцу да је Мирослав Курак пуцао на Ћурувију, као и да није рекао браћи Милошу и Александру Симовићу да су то убиство извршили Ратко Ромић и Курак. 

Такође, Улемек је навео да никада није рекао да је Курак ударио Бранку Прпу у главу прије убиства Ћурувије. 

Одговарајући на питања тужилаштва Улемек је рекао да су му пријетње упућене прије свједочења на суду 2016. године. Додао је да остаје при свим наводима из исказа у тужилаштву и током суђења 2016. године.  На неколико питања која је предсједница већа поставила, Улемек је одговорио: "Немам ништа да додам ни одузмем". 

Некадашњи припадник земунског клана Милош Симовић је одбио да одговара на питања. 

Он је у одговору на питање суда да ли су му упућене пријетње, рекао: "Не бих себе излагао непријатностима". 

Такође је рекао да не остаје при својим ранијим исказима јер се не сјећа шта је причао. И Александар Симовић је одбио да одговара на питања. Окривљени Ратко Ромић ставио је примједбу на исказе свједока, додајући да су Милорад Улемек, Милош и Александар Симовић 2016. године рекли да су упућене пријетње, што је касније истражено и како је рекао, доказано да нема доказа за то. Адвокати одбране су од суда тражили да се искази Улемека и браће Симовић изузму из предмета као незаконит доказ. Судија је одложила претрес за 28. март.

На претходном претресу тужилаштво и одбрана су предложили доказе суду, док је одбрана између осталог предложила да се уради реконструкција догађаја са свједоком Бранком Прпом на дан убиства Ћурувије 11.априла. 

Суд ће на данашњем претресу саопштити одлуку о предлозима, након чега би требало да буду саслушани свједоци.    Окривљени су на претходном суђењу кратко поновили своју одбрану, негирајући извршење кривичних дјела. 

Прпа, која је била са Ћурувијом у тренутку његовог убиства је поновила да не препознаје окривљене Мирослава Курака и Ратка Ромића као извршитеље тог убиства, додајући да је детаљан опис убице дала у полицију 2000. године. 

Другом првостепеном пресудом Специјалног суда због подстрекавања на убиство су на исте казне од по 30 година затвора осуђени тадашњи шефа ДБ-а Радомир Марковић и шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, док су као саизвршиоци у убиству на по 20 година затвора осуђени бивши оперативац београдског центра Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак, који је у бјекству, па му је пресуда изречена у одсуству, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана