Лазар Продановић, нови начелник Братунца, за „Глас“: Нећу дијелити грађане

Ведрана Кулага Симић
Лазар Продановић, нови начелник Братунца, за „Глас“: Нећу дијелити грађане

БРАТУНАЦ, ЗВОРНИК - Лазар Продановић (СНСД) је побједник изборне, пријевремене трке за начелника Братунца јер је, према прелиминарним подацима, освојио око 2.000 гласова више од противкандидата Срђана Ранкића који је био независни кандидат, а у првој изјави за “Глас” каже да неће правити никакве разлике међу суграђанима.

Пријевремени избори, које је Централна изборна комисија (ЦИК) расписала крајем прошле године, спроведени су у недјељу у двије локалне заједнице у Републици Српској, а Братунац је једна од њих.

До ових избора је дошло након што је лани управо Ранкић, вољом грађана на референдуму, опозван са мјеста начелника, али је, како је раније изјавио за “Глас”, ушао у нову трку јер су то бирачи тражили, док је још у изборној ноћи признао пораз уз ријечи да су Бошњаци већински подржали Продановића те да је српско бирачко тијело гласало 50 напрема 50.

С Ранкићем данас нисмо успјели ступити у контакт, док је Продановић рекао да је јасно да је побједник и овај пут у Братунцу, као и раније неколико пута када је био кандидат странке за народног посланика у Републици Српској и посланика на нивоу БиХ.

- Бићу начелник свих у Братунцу, без обзира да ли су гласали за мене или не, као и на то којем народу припадају. Нећу да дијелим грађане Братунца ни по којој основи. Морамо зауставити приче које су доносиле подјеле грађанима. Бићу начелник све и једног грађанина - рекао је Продановић.

Неопходно је, каже, смањити тензије и деструктивно дјеловање.

- Радићу предано на програму који сам предочио јавности, а грађани ће се и сами у то увјерити. Имам подршку врха Републике Српске, а очекујем добру сарадњу и са осталим нивоима власти у БиХ - истакао је Продановић.

Зворничани су изашли на биралишта јер је дугогодишњи први човјек града Зоран Стевановић прихватио мандат посланика у Народној скупштини који је освојио као кандидат СНСД-а на изборима у октобру прошле године те се опростио од фотеље градоначелника. Расплет на локалној политичкој сцени је довео до тога да је, иако је на почетку из опозиционих редова причана друга прича, само СНСД пријавио кандидата за градоначелника.

Ријеч је о Бојану Ивановићу који је био замјеник Стевановићу и послије њега водио град. На изборима је скупио 15.293 гласа, а за “Глас” је раније рекао да настављају са раније зацртаним пројектима, али и да би му било драже да има противкандидата.

Утврђени резултати, према ранијим најавама из ЦИК-а, требало би да буду објављени до 20. фебруара, а они који буду хтјели и имали разлоге захтјеве за поновно бројање листића моћи ће поднијети у року од три дана од објаве утврђених резултата.

ФБиХ

Пријевремени избори, осим у Републици Српској, у недјељу су одржани и у Бихаћу, Тузли, Сребренику и Вогошћи. Према првим резултатима у Бихаћу је највише гласова добио кандидат Покрета за модерну и активну Крајину Елведин Седић, оставивши иза себе кандидата СДА. У Сребренику је Аднан Бјелић испред групе Уједињени (НиП-НС-СДП) побиједио кандидата из СДА, а побједу у Тузли, према непотпуним подацима, СДП-ов Зијад Лугавић, док је у Вогошћи побиједио кандидат СДА Мигдад Хасановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана